Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Till salu ett par år till

NORRKÖPING
Försvarsmakten och dess försäljning av militärt överskottsmaterial på Bråvalla flygflottilj, blir kvar längre än beräknat.
- Målsättningen var att vi skulle avveckla verksamheten år 2004, men nu talar allt för att vi fortsätter med försäljningen åtminstone till år 2006, säger kapten Lars Edman som är chef för försvarsanläggningen på Bråvalla.

På Bråvalla finns det gott om militärmotorcyklar. Både sålda och de som snart ska säljas. "Här inne har vi de som är i hyggligt skick medan de som finns utomhus i en hög är defekta och säkerligen skrotas av köparen, efter att han plockat bort reservdelar", säger kapten Lars Edman.
FOTO: JANNE FORSBY

På Bråvalla finns det gott om militärmotorcyklar. Både sålda och de som snart ska säljas. "Här inne har vi de som är i hyggligt skick medan de som finns utomhus i en hög är defekta och säkerligen skrotas av köparen, efter att han plockat bort reservdelar", säger kapten Lars Edman. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-04-03 00:00
Ni har fått kritik för att ni dels skrotat gamla militära motorcyklar, som kunde ha gått att sälja och dels har kvar sålda haubitskanoner, som nu står och "skräpar" nära försvarsområdet?
- Båda sakerna handlar om missförstånd, menar Lars Edman. Motorcyklarna av märket Jawa, som ligger i en hög vid staketet, är defekta och sålda som reservdelsobjekt tillsammans med de mc som är i bättre skick och förvaras inomhus.
- Och när det gäller kanonerna, så har de köpts av den engelska firman Leavesley och sedan placerats på hyrd privatmark precis utanför försvarets område.
- Jag vet dock att de försöker sälja kanonerna, eventuellt till Bofors eller museiändamål.
- Men det är ingen bra lösning att de ställts nära flygfältet, eftersom många tror att det är vi inom försvaret som ställt dem där, så vid framtida försäljning har vi skrivit in en klausul om att all köpt utrustning måste transporteras bort minst en mil från Bråvalla inom en viss tid.
- Därmed hoppas vi komma ifrån det här problemet och risken för kritik mot försvarsmakten som inte är riktig.

<B>? Hur kommer det sig att ni fortsätter med försäljningen på Bråvalla ytterligare några år?</B>
- Helt enkelt därför att fler förband än vi räknat med verkar läggas ner och därmed kommer det loss utrustning som är lämplig att sälja eller skänka bort.
- I det sistnämnda fallet handlar det om att antingen skänka utrustningen, exempelvis bandfordon till baltiska staterna eller till frivilligorganisationer i Sverige, som Sjöräddningscentralen.
- Men även brandförsvar, Sjöfartsverket och Luftfartsverket har fått material som lämnats hit och som vi sorterat ut innan försäljningarna.

<B>? Hur många omgångar har sålts hittills?</B>
- Försvarets materielverk har sålt tre omgångar och den fjärde är klar att säljas via anbud före sommaren.
- En femte omgång med material håller vi på att plocka ihop just nu och sedan blir det som sagt ytterligare några omgångar material fram till åtminstone 2006.
- Det handlar om personbilar, lastbilar, bandvagnar, terrängfordon, verkstadskärror, motorcyklar, elaggregat och mycket annat.

<b>Inga stridsfordon</b>
- Man kan säga att det omfattar om det mesta utom rena stridsfordon, som försvaret skrotar direkt. Med facit i hand nu kanske man skulle ha skrotat även de haubitskanoner som såldes till Leavesley och nu står och skräpar utanför flygplatsområdet.
- Men de kanoner vi får in numera, bland annat cirka 400 luftvärnskanoner, skrotar vi själva och säljer inte till någon uppköpare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om