Linköping har två års försprång i att jobba med tiggeriproblematiken och satsar också mer än Norrköping på att hjälpa utsatta EU-migranter från Bulgarien och Rumänien.
Lars Linebäck från Linköpings stadsmission berättade om mötesplatsen Crossroads där EU-migranter erbjuds rådgivning, mat och härbärge, med 40 platser.
– För två år sedan kom de första till Linköping. För fyra år sedan kom de första till Stockholm och för tre år sedan till Oslo och Göteborg, sa Lars Linebäck.
– För några år sedan blev det mer eller mindre en explosion av en helt ny situation.
Den största gruppen är romer. Den ekonomiska krisen i Europa har gjort att de jobb som fanns i södra Europa, i Spanien och Italien, försvunnit. Inte heller i Sverige finns det jobb för EU-migranterna som nu kommer för att tigga.
Lars Linebäck berättar om misär och usla förhållanden i hemländerna.
– Kartan ritas om. Det här är ett Europa som kommit till Sverige, sa Lars Linebäck.
Att förbjuda tiggeri är ingen väg framåt, fattigdom leder då i stället till prostitution och kriminalitet, menade han.
– Det enda svaret är att Rumänien och Bulgarien måste ta ansvar för sitt eget folk.
Enligt Lars Linebäck får Linköpings stadsmission 2,5 miljoner kronor för sin verksamhet.
I Norrköping har kommunen, som haft en mer avvaktande hållning, gått in med 250 000 kronor och i samarbete med Hela Människan startat ett härbärge i Matteusgården. Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden, vill också räkna in att socialarbetare Bertil Senestad i nio månader arbetat med uppsökande verksamhet bland tiggarna i Norrköping.
Bertil Senestad berättade om hur 15 EU-migranter under sommaren slagit läger i skogen vid OKQ8, Klinga, och hur kommunen kom överens med dem om att de fick vara kvar i tre månader, vilket är så länge man får stanna i ett annat EU-land.
– Under hösten såg vi en topp med 25 EU-medborgare som satt utanför varuhusen och tiggde.
De flesta har kommit från den västra länsdelen. Av cirka 150 personer som rört sig i Östergötland har många bott hos en privat fastighetsägare som nu avvecklar sin verksamhet.
Härbärget i Norrköping har märkt en ökning från ett par besökare till 28 stycken nyligen.
Den 4 februari anordnas konferensen "Vem tigger på våra gator och vad gör vi?" i Linköping.
– Frågan om tiggarna har blivit het i hela Europa, sa Göran Färm (S).