Norrköpings centrum en kylig dag i april. En man sitter på knä mellan varuhusen Spiralen och Linden. I handen håller han en kartongbit med texten ”Please help me”. Han ler tacksamt när någon förbipasserande kommer fram och ger honom en slant. I pappmuggen han har i handen ligger lite mynt, ett gäng enkronor, lite femmor samt några tiokronor. På marken bredvid ligger en hamburgare från McDonalds som någon förmodligen har tyckt varit en bättre gåva än pengar.
Flera Norrköpingsbor har den senaste tiden reagerat på att allt fler tiggare synts till på Norrköpings gator den senaste tiden.
I vintras, när det var som kallast, var det till exempel ett par, en man och en kvinna, som ofta satt utanför Systembolaget och andra butiker längs Drottninggatan.
– Om man visste att de verkligen var i nöd skulle man gärna hjälpa dem. Men man vet ju inte vad det är för några, säger butikspersonal till Folkbladet.
Från SlovakienDet är svårt att få reda på varför de är här och tigger. Folkbladet gör ett försök att prata med killen mellan Spiralen och Linden. Men han kan knappt någon engelska varför det är omöjligt för oss att få veta varför han sitter här. Vi får reda på att han är 29 år och kommer från Slovakien. Han visar upp sin legitimation och ger oss ett telefonnummer till hans mamma i Slovakien.
Tråkig situation– Det här är en tråkig situation på så många sätt, säger Anna Falk, centrumledare för varuhusen Linden och Spiralen som inte kan säga om tiggarna blivit fler i Norrköpings city.
Hon framhåller dock att de inte kan göra något åt det här eftersom tiggarna sitter på kommunens gator och torg.
Vad gör ni om de är inne i varuhusen?
– Det har vi inte varit med om. De vet sina gränser.
Norrköpingspolisen har inte fått några indikationer på om tiggeriet i stan har ökat, som det gjort i storstäderna.
– Det är oftast affärsidkare som ringer till oss om det här, säger polisens utredningsbefäl Mikael Lilja och berättar att de brukar dyka upp vid festivaler och andra jippon när det är mycket folk ute på gatorna.
Inte olagligtHandlarna vänder sig till polisen för att få veta vilka regler som gäller vid tiggeri.
– Så länge de inte ofredar någon så kan vi inte göra något. Det var länge sedan det var olagligt med tiggeri, säger Mikael Lilja.
Men om polisen stöter på tiggare så brukar de kontrollera så att de har rätt att vara i Sverige. Har personen varit här i mer än 90 dagar utan uppehållstillstånd blir det ett fall för utlänningspolisen.
– Du måste kunna visa att du har en ekonomisk plan så att du kan försörja dig medan du är här. Det är ju samma sak om till exempel vi åker till USA, säger Mikael Lilja.