Under 2021, fram till 27 december, har 108 ärenden kommit in eller avgjorts av Arbetsmiljöverket om arbetsplatsolyckor i Norrköping. Elva av ärendena är ännu inte avslutade. Det visar en genomgång som Folkbladet har gjort. Flest anmälda olyckor har anmälts hos arbetsgivaren Norrköpings kommun och det handlar oftast om hot och kallas "fysiskt våld" i myndighetens klassificering. Sammanlagt är det 17 anmälningar som kommit in för Norrköpings kommun. Tre ärenden från Norrköpings kommun är fortfarande öppna.
På delad andra plats med fyra anmälningar kommer tre olika arbetsgivare. Det handlar om Polismyndigheten, Region Östergötland och BE Group AB. Det senare är ett handels- och serviceföretag som arbetar med stål, rostfritt stål och även med andra metaller.
Under samma period har också 168 anmälningar om tillbud kommit in. Tillbud kan också handla om hot och våld. Ett tillbud är en händelse som skulle kunna ha lett till en olycka, exempelvis att någon halkar, men utan att skada sig. En olycka är då någon faktiskt har skadat sig, oavsett om det varit allvarligt eller inte. Även här är det flest anmälningar som kommit in från arbetsgivaren Norrköpings kommun. Det handlar om närmare 50 anmälningar. Här är två ärenden fortfarande öppna.
Vi har också tittat närmare på några av de anmälningar som kommit in om olyckor och som väcker nyfikenhet. En av anmälningarna är från februari i år. Det var ett hot mot ett tidningsbud. Det finns också två anmälningar om tillbud där tidningsbud har råkat illa ut. Tobias Hellström är områdeschef på Svensk Hemleverans, det bolag som tidningsbuden jobbar hos. Det var han som anmälde olyckan i februari till Arbetsmiljöverket.
– Det handlade om ett tidningsbud som blev förföljd av en aggressiv person. Tidningsbudet var tvungen att söka skydd i en port och ringde till sin arbetsledare som tillkallade polis. Det gick bra, säger han.
Hur vanligt är det att tidningsbud blir hotade?
– Det händer kanske ett par gånger om året. Ibland blir det allvarligare. Som häromåret då ett bud blev misshandlat i närheten av Konstmuseet. Det är skit att buden inte kan få göra sitt jobb, säger Tobias Hellström.
Kanske mer dramatiskt var det vid en olycka på Norrköpings Bilskrot som ligger på Fjärilsgatan. Enligt beskrivningen fick ambulans kallas till platsen. Olyckan inträffade när en anställd skulle montera bort en stol från en bil så att den kunde fällas ihop manuellt. I samband med det här utlöstes en airbag så att mannen fick en rejäl smäll. Han kollapsade och ansiktet var fullt med blod och han hade ett svullet öga, enligt anmälan. Det ärendet är ännu inte avslutat av Arbetsmiljöverket.
En annan olycka skedde hos profilerade filmmakarna Crazy Pictures. Enligt anmälan inträffade olyckan på Händelö. En person skadade handen när den klämdes mellan ett handtag på ett släp och en utstickande metallbit.
Ännu värre är det när det sker en dödsolycka. Ingen sådan har inträffat i Norrköping i år enligt de registreringar som finns i Arbetsmiljöverkets diarium. Dock finns en arbetsgivare med Norrköping som postadress med. Det handlar om Kriminalvården och om en klient som avled under ett träningspass på en anstalt i Norrtälje. Mannen fick enligt anmälan ett hjärtstopp under ett träningspass och kunde inte räddas.