Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tidigt stöd för de minsta

På tisdagen presenterades ett projekt som ska möjliggöra tidigt stöd till små barn och deras föräldrar.

Mamma Åsa med fem månader gamle Arvid finns på plats på Klockaretorpets familjecentral.

Mamma Åsa med fem månader gamle Arvid finns på plats på Klockaretorpets familjecentral.

Foto: Joakim Blomqvist

NORRKÖPING2016-05-04 08:30

Att kunna sätta in stöd i tid för de som önskar och behöver låter som en bra ide. Det är också tanken bakom Norrköpings sociala investeringsfond från vilken kommunens förvaltningar kan söka medel för att driva projekt.

På Klockaretorpets familjecentral presenterades på tisdagen ett projekt som sökt pengar just från denna fond. Det handlar om stöd för föräldrar till de yngsta barnen: 0 till tre år.

– Ju tidigare vi kan hjälpa och stötta, ju större mänskliga vinster för familjerna men även samhällsekonomiska vinster, berättar Olle Johansson (S), kommunalråd.

Klockaretorpets familjecentral ska på detta sätt fungera som lite av ett pilotprojekt. Här ska den öppna förskolan, BVC samt socialtjänsten finnas representerade och man kommer också att ha tätt samarbete med barnmorskemottagningen.

– Det är i mixen mellan dessa professioner som vi kan ge stöd, dels för alla men också riktat stöd när behoven uppstår, säger Boel Johnson, sakkunnig på utbildningskontoret.

Från socialtjänstens sida tycker man att det är viktigt att det stöd som finns är tillgängligt för alla familjer.

– Vi har ju haft barnhälsan som är för barn mellan 6 och 12 år så det har funnits ett litet glapp. Det känns bra att få utveckla ett stöd för mindre barn och deras föräldrar, säger Ann Henriksson, verksamhetschef för socialkontorets utförarverksamhet för barn och unga som tillägger att man inte ska föra journaler eller biståndspröva i detta projekt.

– Vi vill göra hjälpen så tillgänglig som möjligt.

Alla projekt som utgår från sociala investeringsfonden ska utvärderas avseende mänsklig men också ekonomisk vinst.

– Det är viktigt att vi klär det här med forskning och kan visa att det är lönsamt; om det visar sig att det fungerar som vi tänkt är meningen att det ska spridas till alla nio familjecentraler i kommunen, säger Olle Johansson.

På plats i familjecentralen är Åsa med sonen Arvid, fem månader som ska på bebismassage. De är nyinflyttade till Norsholm och tycker att familjecentralen i allmänhet är en bra verksamhet.

– Det här är jättebra för att bygga upp ett kontaktnät och lära känna andra föräldrar, säger Åsa.

Projektet är treårigt och drar i gång i september med en kartläggning. Man har ansökt om 4 600 000 kronor över dessa tre år och ska anställa en socialarbetare, en förskollärare samt en projektledare som anställs på halvtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om