Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nattvandring i Åby dubbelt prisat för stort engagemang

Det blev storslam för nattvandrarna i Åby i förra veckan. Då prisades man som årets nattvandrargrupp och dessutom blev eldsjälen Sara Valund utnämnd till årets nattvandrare.

Hör Sara Valunds tankar om vad som är viktigt om man ska starta nattvandring.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-05-29 17:00

Det är sommar 2022 och i Åby sker det flera anlagda bränder. Dessutom sker det en hel del inbrott, skadegörelse och klotter på olika platser runtom i det lilla samhället vilket oroar polis och kommun. Vissa av problemen kan också enligt mångas mening härledas till bilburen ungdom och ungdomsgäng.

Vi hoppar fram ett halvår. Inför sommaren 2023 ventilerar många människor en oro över om det kommer att bli lika illa igen. Det var då Sara Valund kom in i bilden.

– Någon skrev ett inlägg på Facebook: "Bara det inte blir som förra sommaren och att det blir kaos igen". Jag undrade om inte en nattvandringsgrupp vore något och folk tyckte ju att det lät bra, berättar hon.

– Men jag kände att "det är ju ingen som tar tag i det" så jag gjorde det. Jag googlade och hittade flera sidor om nattvandring.

undefined
Vid prisutdelningen när Sara Valund mottog pris och diplom av nye verksamhetschefen för nattvandring.nu Nadim Ghazale (bland annat känd från tv-programmet Veckans brott).

Det blev organisationen nattvandring.nu som hon tog kontakt med och möten bokades in. Det kom 15-20 intresserade på det första mötet och enligt Sara är många av dem fortfarande kvar i nattvandringen.

– Den 31 mars gick vi den första vandringen och vi har gått varje helg sedan dess, säger Sara Valund.

Hon beskriver en stor bredd: Den yngsta nattvandraren är 18 och den äldsta 84, dessutom finns många olika yrken representerade. I Åby har man valt att alltid gå tre under vandringarna. 

– Jag skulle säga att vi är 20–25 aktiva nattvandrare nu.

undefined
De röda västarna är viktiga så man vet vilka de är och kan söka sig till gruppen om man vill prata eller behöver hjälp av något slag.

Hon och nattvandrarkollegan Jesper Sandberg berättar om händelser där de hjälpt och stöttat behövande och etablerat starka band med ungdomar – något som gjort skillnad över tid. Det de fått till sig från polis och andra är att det har blivit en mycket bättre och lugnare situation i Åby sedan de började.

– Vi genomför ju egentligen trivselvandringar, våra ungdomar är fantastiska och vi har väldigt bra kontakt, säger Jesper Sandberg.

undefined
Eldsjälen Sara Valund säger att hon har lite svårt för de som säger att det behövs saker men inte gör något. Därför har hon ryckt in för att få igång nattvandringen.

En vanlig vandring som sker under kvällstid kan börja vid fritidsgården, där man pratar ihop sig med personalen men även träffar ungdomarna där. Sedan tar man ett varv runt skolan för att kolla brandtrapporna och att det inte gjorts någon skadegörelse. Därefter går man en fastställd rutt.

– Sommaren är lite annorlunda, då täcker vi sjöarna också så då är vi ofta två team där ett är bilburet. Men vi får se hur det blir i sommar för nu har vi byggt relationer på ett helt annat sätt. Vi behöver nog inte leta på samma sätt som den första sommaren.

undefined
Det blev go-tårta när priset delades ut. Man arrangerade också en grill- och badkväll efter Åbydagen med bortåt 40 ungdomar på plats.

Varifrån kommer ditt engagemang?

– Jag är nog bara en sån person, jag vet ju att jag har lätt för att prata med folk. Sedan har jag lite svårt för dem som säger att det behövs saker men inte gör något. Så ofta börjar jag i frustration, säger Sara Valund som också sitter med i Åby-kommitten och varit med och arrangerat Åbydagen som genomfördes föregående helg. 

Där blev hon förresten också utnämnd till "Årets Kvillingebo".

undefined
Sara Valund och Jesper Sandberg med diplomen från Årets nattvandrare samt Årets nattvandringsgrupp.

Hur känns det att samma år ta hem två utmärkelser, både som årets nattvandrargrupp och årets nattvandrare?

– Det är fantastiskt roligt, det är så kul att få en bekräftelse. Jag hade ju inte fått det här priset utan gruppen. Att de fått det är så välförtjänt, vi är så många som krigat, säger Sara Valund, som tog emot priset av verksamhetschefen för nattvandring.nu Nadim Ghazale, som bland annat känns igen från tv-programmet Veckans brott.

– En av anledningarna att man blir så varm i hjärtat är att vi vunnit 10 000 kronor till våra ungdomar och barn, vi kan göra saker för dem för de här pengarna.

Nu har hon satt upp ett nytt mål.

– Det finns ett pris kvar att vinna. Norrköping ska bli Årets nattvandrarkommun, det är min ambition.

Nattvandring

Målet: Att värna om ungdomars bästa på ungdomars villkor och därigenom skapa förtroende och dialog som annars kan vara svårt eller inte möjligt.

Ska röra sig ute utan att tränga sig på och söka kontakt med ungdomar, samtala, medla, hjälpa, stötta och liknande.

Ska våga vara vuxna och sätta gränser utan att själva gå över gränsen.

Samverkar med polis, kommun och andra aktörer men ska inte "leka" polis, ordningsvakt eller utge sig för att representera myndigheter.

Källa: nattvandring.nu

Karta: Åby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!