Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tema tonår - deras eget projekt

Sex, grupptryck och droger. Det var några av de frågor som diskuterades när gymnasieelever från Hagagymnasiet igår ordnade temadag om tonårsproblem för högstadieelever.
- Vuxna börjar så lätt predika vad som är rätt och fel. Vi vill prata med eleverna på deras egen nivå, säger Linda Karlsson, en av tjejerna bakom projektet.

Jessica Renström, Cecilia Björn, Malin Ohlsson och Linda Karlsson går sista året på Hagagymnasiets barn-och fritidsprogram. Som projektarbete valde de att ordna en temadag om tonårsproblem för nior från Enebyskolan. 
FOTO: THERESE BERGQVIST

Jessica Renström, Cecilia Björn, Malin Ohlsson och Linda Karlsson går sista året på Hagagymnasiets barn-och fritidsprogram. Som projektarbete valde de att ordna en temadag om tonårsproblem för nior från Enebyskolan. FOTO: THERESE BERGQVIST

Foto:

NORRKÖPING2005-03-04 06:00
Alla gymnasieelever ägnar sig åt projektarbete under det sista året på skolan. Malin Ohlsson, Cecilia Björn, Linda Karlsson, Jessica Renström, Ida Eklund och Petra Nilsson som går barn- och fritidsprogrammet, valde att ordna en temadag riktad till högstadieelever, för att prata om olika problem som en tonåring brottas med.
- Många tycker att högstadietiden är svår. Vi ville göra något för dem, säger Malin Ohlsson.
- Jag hade gärna velat att någon kunde ordna en sådan här dag för oss när jag gick i högstadiet. Det är viktigt att få prata av sig och känna att man inte är ensam att känna som man gör, tillägger Linda Karlsson.

Diskussioner och föredrag
Efter hårt planeringsarbete var det igår dags att bjuda in tre niondeklasser från Enebyskolan till Hagagymnasiet. Dagen började med föredrag och avslutades med diskussioner kring svåra situationer som ungdomar kan hamna i, till exempel konflikten du hamnar i om en kompis blir alkoholförgiftad på en fest, men inte vill att du ringer till föräldrarna.
Föredragen hölls av Fritid City och Back Up, en ideell organisation som arbetat för att hjälpa bråkiga och stökiga ungdomar att hamna rätt och bli förebilder genom att ta avstånd från droger, våld och brott. Två killar från Back Up berättade om sina egna erfarenheter av svårigheter med droger, grupptryck och vuxenvärlden många svek.
- Det märktes på ungdomarna att de var intresserade. Det blev alldeles knäpptyst i aulan, säger Malin Ohlsson. Det var knappt att man kunde tro det de berättade var sant, att verkligheten i Norrköping kan vara så hård som de berättade.

Blev berörda
Niorna Sanna Johansson, Helen Fredriksson och Mikaela Lindgren berättar blev berörda.
- Det var ett jättebra. När några som själv varit med berättar om saker som hänt i verkligheten tar man åt sig på ett annat sätt, säger Sanna.
Stina Nerman från Fritid City som medverkade under dagen var imponerad av tjejernas initiativ och handlingskraft.
- Det var en bra dag. Tjejerna har gjort ett kanonjobb, säger hon. Det är bra och kul när ett sådant här initiativ kommer från ungdomar själva och inte alltid från oss vuxna. Det är en vinst i sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om