Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tema för psykologmöte: klinisk neuropsykologi

NORRKÖPING
Länets psykologer träffas just nu för fortbildningsdagar i Norrköping.
Tre seminariedagar med doktor Håkan Nyman som föreläsare genomförs och ämnet är klinisk neuropsykologi. Det handlar om hur hjärnan fungerar, hur den är organiserad och hur olika skador i olika stadier ger olika problem.

Håkan Nyman från Karolinska och Christina Axell från Norrköping, han föreläsare, hon initiativtagare till fortbildningsdagarna, båda psykologer.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Håkan Nyman från Karolinska och Christina Axell från Norrköping, han föreläsare, hon initiativtagare till fortbildningsdagarna, båda psykologer. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-03-06 00:00
Kruxet är att ställa diagnos, att hitta "rätta felet" - men så skulle inte en psykolog uttrycka det.
- Vi vet att många är otillräckligt utredda och bedömda, säger Håkan Nyman som är författare, neuropsykolog på Karolinska och sysslar mycket med just tester.
- Många tester är föråldrade, de är väl kända av patienter som kan därför leda fel, det har gjorts nya upptäckter i hjärnans funktion och det leder till att testmetoderna måste hänga med.
Det finns en beprövad standardversion av test som behärskas av de flesta, men alla psykologer har inte den utbildningen.
Viktiga kunskaper är också hur resultaten ska tolkas. Utvecklingen går snabbt med nya upptäcker vilket kräver fortbildning. Det finns också en motvilja mot vissa testmetoder där ökad kunskap krävs.

<b>Rätta hjälpen</b>
- Det har att göra med att många som har skador på hjärnan inte får rätt hjälp och kanske lider i onödan, säger Håkan Nyman. Det kan finnas hjälp om man kan finna en mer riktig diagnos. Mer hjälp åt fler kan man också säga - och inte bara åt dem som hörs mest.
Det kan handla om ADHD-patienter, aspberger, om schizofreni som är doktor Nymans specialitet, om sviter efter en stroke, (där många lämnas utan undersökning eller annan hjälp efteråt) om damp eller om skador efter till exempel en trafikolycka eller slag mot huvudet på något sätt.
Det nya är egentligen en fördjupning i det gamla förklarar Håkan Nyman. Men frågor och tester måste också anpassas till dagens normer och ta större hänsyn till människors utbildning.
I det här arbetet är psykologernas insatser en del av helheten. Det är ju aldrig psykologer som avgör behandling eller skriver ut medicin, men de kan föreslå åtgärder för att minska människors svårigheter och kanske fungera bättre i vardagen. Kanske kan man komma fram till vissa förändringar vad gäller studier eller arbete.
Inom psykologin som övriga vetenskaper finns naturligtvis också delade meningar om vad som är rätt. Till exempel om det verkligen är möjligt att mäta vissa kapaciteter, hur stor risken är för fel, om det finns förmågor som inte upptäcks och så vidare.
Debatten pågår, nya upptäckter görs i hjärnornas vindlingar och testerna utvecklas därefter.

<B>Samarbete viktigts</B>
Ett gott samarbete med olika stöd- och intresseföreningar är också viktigt för psykologer.
- De här föreningarna är ofta de allra bästa på att informera och minska fördomarna kring olika handikapp av hjärnskador, säger Håkan Nyman.
Så talas en del om resurser som förstås alltid är otillräckliga.
Om hur hjälpsökande får vänta länge på utredning, det tar 2-3 dagar per patient i genomsnitt - och hur själva utredningen är en del av vårdarbetet i samtal med patienten.
Länets psykologer lär kunna hämta inspiration de här dagarna.
Initiativtagare är Christina Axell på Råd & Stöd för vuxna på landstingets mottagning i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!