Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Telemans färgglada trollspö med ny magi vid förskolan

För 22 år sedan gjorde konstnären Stefan Teleman konstverket "Spiran" till förskolan Svanen i Hageby, ett färgglatt trollspö för att visa på kulturens och lärandets magi. Nu har "Spiran" renoverats och fått en ny placering vid entrén.

Den renoverade och uppdaterade "Spiran" av Stefan Teleman placerades den 30 juni på sin nya plats vid entrén vid förskolan Svanen i Hageby.

Den renoverade och uppdaterade "Spiran" av Stefan Teleman placerades den 30 juni på sin nya plats vid entrén vid förskolan Svanen i Hageby.

Foto: Thomas Edetun

Norrköping2021-07-01 16:00

"Spiran" av Stefan Teleman, Norrköping, uppfördes på förskolan Svanen i projektet "Barnens stad" 1999. Hans andra konstverk på förskolan, "Tallriken", gjordes ursprungligen till utställningen "Måltiden" på Arbetets museum 1996.

Båda konstverken, i polyesterplast, som anfrätts av väder och vind, har nu renoverats och fått en ny placering på förskolan där Norrevo också gjort en tillbyggnad i form en matateljé, en matsal.

Stefan Teleman har passat på att göra om "Spiran", leka lite som han själv säger, från att ha haft färgglidningar, som i en akvarell, till avgränsade blanka färgfält, inspirerat av Brioleksaker, "leksakskolorism". Teleman, på plats när konstverken fick sina nya placeringar, berättar hur han en gång i tiden stått högt uppe i en lift och trätt på de olika delarna på en nio meter hög flaggstång.

– Det är regnbågens färger. Det har med färg att göra, färgens möjligheter som är fantastiska. Det var en anspelning på kulturens magi, säger Stefan Teleman om hur han tänkte när han skapade konstverket, en av de få offentliga utsmyckningar han gjort.

Han arbetade också tillsammans med barnen, och gjorde festpinnar, pinnar från skogen som dekorerades och stacks ned i stenar som Teleman borrade hål i. Det finns festpinnar kvar i bruk än i dag på förskolan, som ursprungligen varit ett barnhem på 1950-talet och som har en fantastisk utemiljö med stora ytor och trädgårdar.

Det är viktigt med vård och underhåll av den offentliga konsten, angeläget att bevara sådant som gjorts under en viss tid, säger Thomas Edetun, intendent vid Norrköpings konstmuseum. 

– Det är viktigt att det finns kvar. Därför är det väldigt roligt att det gick att göra om den och uppdatera den, och att konstnären var med här, säger Thomas Edetun som var med och packade upp den uppfräschade "Spiran" inför uppsättandet.

Utepedagog Karin Holst berättar att hon jobbade första gången på Svanen som 19-åring och då stod "Spiran" på plats.

– Jag har vuxit upp med "Spiran" känns det som! säger hon och berättar att ett brev från Teleman finns kvar, där han beskriver "Spiran" som ett trollspö, och att det blir en magisk plats för barnen, där vad som helst kan hända i lärandet.

Telemans långa konstnärskap skildrades nyligen på Konstmuseet, i utställningen "Allvarsamma lekar".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!