Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Teknomedia-film i framtidsprojekt

Spöken i virtual reality, kan det vara något? Jo, det fungerar riktigt bra i Teknomedias produktion – med rätt glasögon på.

Anders Grahn på Teknomedia berättar om utmaningarna med att filma på Löfstad slott.

Anders Grahn på Teknomedia berättar om utmaningarna med att filma på Löfstad slott.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-10-15 08:00

Jag befinner mig i en stor mörk hall och hör en berättarröst och ödslig musik, så plötsligt syns en skugga på väggen. Vrider man på huvudet kan man se sig om i hela rummet, de tättslutande Oculus rift-glasögonen stänger ute allt annat och lurar ens sinnen att tro att man faktiskt befinner sig bland spökena i det mörka slottet och surroundljudet fullbordar illusionen.

Folkbladet befinner sig på Löfstad slott och har just fått en demonstration av den åtta minuter långa virtuella film som Teknomedia producerat för företaget Voysys med stöd av Norrköping science park och Visualiseringscenter C.

– Det här är nytt för oss och jag har inte hört talas om att man gjort denna sorts film i den här tekniken i Sverige, säger Marina Keteli, projektledare på Teknomedia som tillägger att man är väldigt glada över att Löfsta slott hoppade på det här projektet från första början.

Rent tekniskt har man filmat med sex relativt enkla kameror.

– Det har varit en utmaning att filma på Löfstad i mörka miljöer eftersom vi varit tvungna att dölja allt i rummet eftersom vi filmar i 360 grader och inte heller kunnat använda lampor, säger Anders Grahn, videoproducent på Teknomedia.

– Men utfallet blev bra, mycket tid har ju gått till efterproduktionen där de olika bilderna ”stitchas”, alltså sätts ihop till en.

Även om mycket här handlar om bildhantering och speciella glasögon är ljudet också oerhört viktigt. På Löfsta har man riggat upp åtta högtalare i en cirkel där man sitter i centrum och tittar på filmen.

– Riktningsorienteringen kommer mycket av att ha tillgång till surroundljud, säger Marina Keteli och Anders Grahn håller med.

– Men en teknik är på gång som gör att man ska kunna få surround även i vanliga hörlurar vilket underlättar.

Så vad kan denna teknik komma att användas till?

– Med den här tekniken kan man visualisera platser på ett emotionellt sätt, man kan uppleva en konsert eller en fotbollsmatch och välja var man vill titta. Vi kommer nu att fortsätta genom att testa ett skarpt uppdrag – troligen en lägenhetsvisning – för att se på tidsåtgång, kostnad och annat, säger Marina Keteli som tillägger att man i ett sådant exempel kan gå runt i lägenheten och titta där man vill – helt virtuellt.

Teknikutvecklingen går snabbt men Marina Keteli har svårt att bedöma hur snabbt det kan gå.

– Men min gissning är att inom två år kommer nästan alla att ha sådana här glasögon hemma.

Oculus rift

Oculus Rift är ett virtual reality headset (eller 3D-glasögon).

Det är under utveckling av företaget Oculus VR och från början riktad mot spelbranschen.

Konsumentversionen är tänkt att släppas för allmänheten år 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om