Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Taxichaufförer vill ha övervakningskameror

Taxiförbundet och taxichaufförer i Norrköping vill ha förbättrad säkerhet i bilarna. Bland annat vill de att kameraövervakning tillåts.

– Jag har inte blivit räddare. Men min familj tycker verkligen att det som hänt är jätteobehagligt och är oroliga för mig, berättar Julia Rylén, taxichaufför.
FOTO: ROBERT SVENSSON

– Jag har inte blivit räddare. Men min familj tycker verkligen att det som hänt är jätteobehagligt och är oroliga för mig, berättar Julia Rylén, taxichaufför. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-22 00:00
NORRKÖPING
- Kameran är en trygghet för föraren och har ett avskräckande syfte, säger Thomas Winskog, direktör på taxiförbundet, taxiföretagens branschorganisation.
Regeringsrätten har tidigare sagt nej till kameraövervakning i taxibilar med motiveringen att det är integritetskränkande.
- Vi utsätts för kameror i alla möjliga sammanhang. Jag förstår inte varför det skulle vara kränkande att ha dem just i taxibilar, säger Julia Rylén, taxichaufför på Fria Taxi.
- Tänk om det hade funnits i vår kollegas bil, då hade förövarna kanske åkt fast nu, säger Gustav Nilsson, styrelseordförande på Fria Taxi.

<b>Stillbildskameror</b>
Två nya tillståndsansökningar om kameraövervakning har gjorts av taxiföretag i Stockholm och Göteborg. Enligt Taxiförbundet väntas svar om två veckor.
Den ansökan som avslogs handlade om kameror med videoinspelning. Denna gång gällde ansökan istället ett system med stillbilder som redan testats i Norge och Tyskland. Kameran tar stillbilder när passagerardörren öppnas och stängs och när chauffören trycker på larmknappen.
På större beställningscentraler i storstäderna finns ofta GPS-system i bilarna. Genom detta syns bilarnas exakta positioner på beställningscentralen och det underlättar när trafiken dirigeras. Men det har också en säkerhetsaspekt.
- Vid ett rån i Stockholm i våras stal rånarna bilen. Men det dröjde inte länge förrän polisen körde upp vid taxins sida. Det var ju lätt när man hela tiden visste var bilen befann sig, berättar Thomas Winskog.

<b>Konflikthantering</b>
Taxiförbundet ordnar kurser i konflikthantering för att chaufförerna ska lära sig att möta stökiga och onyktra kunder.
- Aggressiva människor behöver inte bli våldsamma. Det är lite slump som gör att man utsätts, om situationen blir hotfull och föraren drabbas av våld, säger Thomas Winskog.
- Vi tar hjälp av rutinerade väktare och lär ut hur man genom psykologi kan hantera situationen. För man ska inte möta våld med våld.
- Jag brukar vara försiktig när jag kör på natten, ser någon aggressiv ut så undviker jag dem, säger en taxichaufför till Folkbladet.
Att skydda förarna genom glasburar är en säkerhetslösning som diskuterats. Men det tror Thomas Winskog inte är någon bra idé.
- Vi får inte glömma bort att de som väljer att köra taxi är sociala människor som gillar att prata, säger han.
<B>SARA SCHÜLDT</B>

<span class=rub>"Otroligt skrämmande"</span>
<span class=ing>NORRKÖPING</span>
- Stämningen är rutten. Det som har hänt är otroligt skrämmande.
Det säger en kollega till den kvinnliga taxichaufför som i fredags rövades bort, rånades och våldtogs.

Gustav Nilsson har haft kontakt med den drabbade taxichauffören. Han är styrelseordförande på Fria taxi, där hon arbetade.
- Chocken har väl inte kommit än. Hittills har hon har klarat hantera det hon varit med om. Nu gör vi allt för att ställa upp för henne, säger han.
- Många är tveksamma att köra på nätter efter det som hänt, berättar Julia Rylén, även hon taxichaufför på Fria Taxi.
När Julia Rylén började köra taxi för tre år sedan var ett krav att hon skulle slippa köra på nätterna. Hon ville inte utsätta sig för de risker det innebär att köra på kvällar och nätter.
- Men det var mest av hänsyn till min familj, berättar hon.
Själv känner hon sig inte mer orolig. Men hon hoppas att säkerheten i taxibilarna förbättras efter det som hänt.
- Det som har hänt är jättehemskt. Men jag har inte bivit räddare. Personligen ser jag ingen större skillnad att köra nu jämfört med tidigare.
- Jag var ju medveten om riskerna då också. Men min familj tycker verkligen att det här är jätteobehagligt och är oroliga för mig, säger Julia Rylén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om