Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Taxibolaget med rätt att rädda liv

Sedan en vecka tillbaka är Taxibil i Östergötland utrustade med hjärtstartare från Hjärt-Lungfonden - för att så fort som möjligt kunna ingripa ifall någon skulle drabbas av plötsligt hjärtstopp.

På Saad Bajagilovics bil kommer det att sitta en dekal som talar om att taxin är utrustad med en hjärtstartare.

På Saad Bajagilovics bil kommer det att sitta en dekal som talar om att taxin är utrustad med en hjärtstartare.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2010-05-24 03:00
Tillsammans med sju andra taxibolag i Sverige ska nu Taxibil i Östergötland finnas till hands om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Bolagen ingår i ett projekt som Hjärt-Lungfonden startat med hjälp av gåvor från privatpersoner och företag. Åtta stycken
Målet är att rädda 1 200 liv varje år med hjälp av fler hjärtstartare och mer kunskap om hjärt-lungräddning i samhället- Eftersom vi kör färdtjänst och många av våra kunder är både gamla och sjuka så känns det här extra bra, säger Emir Sobo, vd för Taxibil i Östergötland. Bolaget har blivit tilldelade sammanlagt åtta hjärtstartare. Två stycken kommer att finnas i taxibilar i Norrköping, de andra fyra kommer att finnas i Linköping och Motala."Har svinnat i bilen"
Saad Bajagilovic är en av chaufförerna i Norrköping som har utbildats i hjärt- och lungräddning och som har en hjärtstartare i sin bil. - Jag har råkat ut för människor som har svimmat i bilen. Ibland väljer sjuka människor att ta taxi till sjukhuset istället för ambulans - skulle det hända något nu så vet jag att jag kan hjälpa till, säger han.För tillfället är det bara två av bolagets chaufförer som har fått utbildning i hur hjärtstartarna fungerar i Norrköping. Men så småningom är det tänkt att alla företagets anställda ska utbildas.- Det här är ett sätt för oss att göra en samhällsinsats. Vi vill kunna hjälpa till om det behövs. Dessutom vill vi inspirera andra företag - så att fler förstår att det faktiskt lönar sig att utbilda sin personal i hjärt- och lungräddning, säger Emir Sobo.Stockholmsmodell
Linda Kaplan, som ansvarar för projektet på Hjärt-Lungfonden, säger att man arbetar efter en modell som redan finns i Stockholm.- Det är ett samarbete mellan Taxi Stockholm och SOS Alarm. Bilarna får information från SOS om någon behöver hjälp. Detta är ännu inte aktuellt i Norrköping. Men eftersom taxibilarna rör sig centralt 24 timmar om dygnet så är tanken att de ska kunna ingripa med kort varsel om något händer. Människor ska också veta att de kan vända sig till dessa bilar om de behöver hjälp, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om