Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tävling om ny entré till staden

En marktilldelningstävling ska avgöra hur bostäderna som ska byggas på det gamla busstationsområdet ska se ut.

Gamla busstationen. Här ska det bli bostäder och ett hotell.

Gamla busstationen. Här ska det bli bostäder och ett hotell.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2014-11-14 11:42

Den asfalterade ytan vid den gamla busstationen, på området Rodga, ska förvandlas till en inbjudande entré till Norrköping för de som kommer från Resecentrum. Hur bostäderna som ska byggas där ska se ut är viktigt.

De nya kvarteren som kommer att växa fram här, på västra Saltängen, utgör en viktig pusselbit i omvandlingen av stadsbilden, en stadsutveckling som är kopplad till byggandet av Ostlänken.

I stället för park- och parkeringsytor ska marken bebyggas för att skapa en ny framsida mot Norra Promenaden och de nya stadskvarter som kommer att utvecklas på andra sidan promenaden.

– Det är ett guldläge. Dels har man nära till centrum, man har nära till Strömmen och nära till Resecentrum, säger Bengt Cete (MP), ordförande i stadsplaneringsnämnden.

Åtta företag har lämnat in intresseanmälan om att vara med och bygga vid den gamla busstationen. För att avgöra vilka två företag som får marktilldelning ordnas en tävling, med fokus på arkitektur, bland företagen som redan anmält sitt intresse.

Markanvisningstävlingen handlar om utformning av kvarteret. Tävlingen gäller hela ytan, som är uppdelad i två tomter, men tävlingsuppgiften gäller, för enkelhetens skull, att rita på halva ytan, den ena tomten, i hörnet mot Godsgatan. Det som ritas på den ena tomten kan lätt översättas till den andra.

Den som vinner tävlingsuppgiften får välja tomt först.

Norrköpings kommun samarbetar med Sveriges arkitekter i genomförandet av tävlingen.

– Vi har lagt ut vissa kriterier på hur vi vill att det ska se ut, säger Bengt Cete.

– Vi är ganska stränga med gestaltningen. Det måste vara en viss stil på det. Det är ingången till stan för många människor, som kommer utifrån.

– Det är ett område som vi med stolthet ska kunna visa upp de närmaste årtiondena, säger Bengt Cete.

Kvarteren ska ”uppvisa en arkitektur som tar avstamp i platsen och dess historia och samtidigt uttrycker en unik karaktär med en blick mot framtiden”.

I april nästa år ska tävlingen avgöras.

Kommunen förbereder nu marken för användning, genom marksanering och arkeologiska undersökningar.

– Vi satsar 38 miljoner kronor nu, men menar, eftersom marken är så pass attraktiv, att vi så småningom kommer att göra en ganska stor vinst, på 13 miljoner kronor, på hela projektet.

Ut mot Drottninggatan är planen att det ska bli ett hotell. I kvarteret Mässingen, bakom Druvan, är det redan klart att Botrygg bygger 50 lägenheter.

En bit av Sveaparken ska bevaras, i hörnet mot Slottsgatan, vid Druvan, mitt emot Renströmmen.

Rodgaområdet

Det aktuella området, gamla busstationen, har varit obebyggt länge. I dag är det bara en stor asfalterad yta, med parkering och några träd.

För länge sedan var det park och bostadskvarter här.

Sveaparken, en gång en stor park, större än Carl Johans park, anlades 1874. Parken sträckte sig från Renströmmen till Norra Promenaden.

Bostadskvarteren revs mellan 1958 och 1966. 1965 byggdes det en stationsbyggnad, som idag inte finns kvar.

Marktilldelningstävlingen omfattar bostäder vid den gamla busstationen, inte det hotell som ska uppföras mot Drottninggatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om