Motorbranschcollege är ett samarbete mellan transportföretagen och IF Metall och är en slags kvalitetsstämpel på att utbildningen håller måttet. Skolan ska uppfylla sex kriterier som branschen fastställt, och en granskning nyligen visar att Bråvallagymnasiet uppfyller alla.
– Det är många krav som ställs så vi är stolta över att bli återcertifierade, säger Lejla Gros, samordnare för näringslivsfrågor på utbildningskontoret.
Magnus Hjort är servicemarknadschef på Söderbergs Bil och ordförande i den lokala styrgruppen för certifieringen som är kopplad till skolan. Att han engagerar sig i den beror på att det är ett sätt för branschen att kunna påverka utbildningen.
– Det handlar bland annat om att de ska ha en verkstad som har de förutsättningar som krävs idag. Förut kunde eleverna stå och skruva på någon gammal Volvomotor, men det går inte idag. De måste följa med i utvecklingen, och det gäller också att lärarna har rätt kompetens.
– Till exempel har vi fler elbilar nu och då måste eleverna få mer ellära. Det har vi fått gehör för så att det nu är med i läroplanen, säger Magnus Hjort.
Ytterligare ett skäl till att han engagerar sig är att branschen skriker efter folk.
– Vi har ett stort behov av tekniker hos oss. Vi rekryterar tio till 15 personer per år, och cirka fem av dem brukar komma från Bråvallagymnasiet.
Lejla Gros instämmer i att de elever som går ut fordonsprogrammet går en lysande arbetsmarknad till mötes.
– Det ser väldigt bra ut. Arbetslösheten i den här gruppen är obefintlig, säger hon.
Det är skönt, tycker Mimi Samzelius och Felix Bobeck, som sitter och smaskar i sig av tårtan som bjuds dagen till ära. De går i årskurs två på inriktning personbil.
– Det är skönt att slippa oroa sig utan veta att man har ett jobb sen, säger Mimi.
Båda tycker att utbildningen är bra, men de har ju inte så mycket att jämföra med eftersom utbildningen varit certifierad hela tiden de gått här.
Varför valde du den här utbildningen?
– För att jag gillar att hålla på med bilar. Att lösa problem, säger Mimi.
Dennis Brunius har valt inriktningen lastbilsmekaniker och han tycker också att utbildningen är bra.
– Men i ettan var det mycket att sitta och läsa. Det är roligare nu i tvåan när det är mer praktiskt, man lär sig mer på det.