Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tarmo vill göra skillnad

Han jobbar mot våld och drogmissbruk bland ungdomar. Samtidigt som han livnär sig som stuntman.Tuff?- Nä, men jag kan kids, säger eldsjälen Tarmo Hietala.

Tarmo Hietala brinner för ideellt arbete. Hans passion är att stötta utsatta barn och ungdomar.

Tarmo Hietala brinner för ideellt arbete. Hans passion är att stötta utsatta barn och ungdomar.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-12-01 09:45

När Folkbladet träffar honom på Norrköpings kamphus på Stockholmsvägen kommer han från ett utvärderingsmöte om sommarens stuntcamp.

- Visst svider det att vi gick back 30 000 kronor, säger han och berättar att han efter campen startat stuntgrupper för barn och ungdomar på söndagar.

Även sommarlovet 2013 blir det en stuntvecka. Campen, som är gratis för att alla unga skulle kunna delta, blev succé och utsågs bland annat till årets bästa projekt.

Det här är bara en i raden utmärkelser som Tarmo Hietala fått för sina ideella insatser. Han har varit nominerad till årets nätverkare, NT:s kulturpris Broocmanpriset och nu till Folkbladets adventsstjärna, för att nämna något.

- Jo visst har jag fått många priser, diplom, blommor och choklad. Men vad spelar det för roll om du inte gör skillnad.

Tarmos motto: Kan man göra något för en annan människa utan att man vinner något på det så har man gjort något bra.

- Jag mår bra av det och så länge jag kan betala hyran och ge min son mat kommer jag fortsätta.

Landslagsman i karate

Tarmo är född i Värmland, uppvuxen i en Stockholmsförort och flyttade till Norrköping 1986, efter att han gått ut gymnasielinjen bygg- och anläggning.

- Jag var på karateläger här och blev dödsförälskad i en tjej.

Han jobbade bland annat som snickare och var landslagsman i karate. Men lågkonjunkturen och en hjärtmuskelinflammation, som han fick efter att ha tränat med feber, gjorde att han bytte karriär. 1998 läste han till fritidsledare med teaterinriktning på Valla folkhögskola. Det var här han kom i kontakt med scenkamp och stunt, som han idag försörjer sig på. Han har bland annat medverkat i Arnfilmerna och har dessutom tränat och utbildat Joakim Nätterqvist och de andra skådespelarna så att de själva ska kunna utföra stunts.

Ingen eftervård

I åtta år jobbade Tarmo med pojkar mellan 13 och 19 år på ett behandlingshem i Skärblacka.

Han la ner hela sin själ i att återanpassa dem till samhället. Men till slut fick han nog.

- Det finns ingen eftervård för de här killarna. När de skrivs ut från behandlingshemmet lämnas de vind för våg utan att ha något socialt nätverk.

Tarmo såg hur killarna, som även efter behandlingshemstiden var vilsna tonåringar som skrek efter hjälp, återföll i kriminalitet och droger.

- Två av medlemmarna i Hells Angles, på andra sidan Stockholmsvägen, har jag till exempel haft i behandling.

Det här gjorde att han inte orkade jobba kvar.

- Mitt psyke och min moral kunde inte se det här återupprepas hela tiden. Kommunen köper svindyra platser för att bli av med problemet, tillfälligt, säger han kritiskt.

Han är engagerad och energisk, har många idéer och tips på hur samhället skulle kunna få bukt med det här.

- Problemet är att det saknas pengar.

Egen film om droger

Efter behandlingshemmet har Tarmo jobbat hårt i olika projekt och ideellt med att hjälpa ungdomar som hamnat snett.

När en 15-årig Norrköpingskille tog en överdos 2007 insåg han att det inte finns något undervisningsmaterial i skolan om just våld och droger. Det var då han gjorde filmen När föräldrar sover. En 36 minuters film om fyra olika familjer, från olika samhällsklasser och deras olika problem.

Till slut lyckades han få Norrköpings kommun att köpa rättigheterna till undervisningsfilmen, för som han utrycker det, en spottstyver.

- Men tyvärr har det inte hänt så mycket med filmen i Norrköpings skolor. Det känns så typiskt kommunen.

Däremot används filmen som diskussionsunderlag på ett behandlingshem i Stockholm. När föräldrar sover är numera en ideell förening som jobbar mot våld och droger i Norrköping och som flera föreningar är med och stöttar.

Gängkriminaliteten

Vad är det då som driver denne eldsjäl?

- Att jag orkar är att jag har sett skiten, sett hur föräldrar inte klarar av att ta hand om sina barn, bland annat på grund av att de själva har missbruksproblem.

Efter ytterligare en skjutning på öppen gata i Norrköping i höstas bjöd Tarmo Hietala in makthavare och allmänheten till en uppskattad debatt om gängkriminaliteten i stan där man tillsammans kom fram till många bra idéer.

- Jag planerar att följa upp hur många av idéerna som blev verklighet, säger Tarmo och ler.

Fakta/Tarmo Sakari Hietala
Familj: 10-årig son, mamma, pappa, lillebror och storasysterÅlder: 43Bor: I lägenhet på söder i NorrköpingVad önskar du dig i julklapp: Att få vara med familjenHur ska du fira jul: Tillsammans med mina föräldrar i SödertäljeFörebild: Min mentor Peppe Östensson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om