Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tar det som en utmaning

NORRKÖPING
- Det kan låta motsägelsefullt, men mitt i alltihop känner jag det som en utmaning. Vi ska lyckas genomföra det här på ett bra sätt.
Det säger direktören för Symfoniorkestern, Hans Barksjö, då han efter bara cirka fem månader på sin post tvingas ge tolv anställda varsel.

Hans Barksjö, direktör för Symfoniorkestern, försöker se det positiva i en svår situation.
FOTO: JANNE FORSBY

Hans Barksjö, direktör för Symfoniorkestern, försöker se det positiva i en svår situation. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-12-21 00:00
Han kom till Norrköping fylld av energi, här skulle planeras och utvecklas och diskuteras repertoar. Nu är det en helt annan process som gäller.
- Verkligheten blev en annan och det är klart att det känns kymigt. Jag visste att det var kärvt ekonomiskt, men ledningen sa att det säkert skulle ordna sig allting.
Trots det alltså: här finns saker att göra.
Just nu är det kanske mer matematik än musik som gäller för Symfoniorkestern. Tolv anställda har alltså fått varsel om uppsägning. Än är inget sagt om hur många det kan bli från de olika förbunden, SYMF för musikerna och HTF för den övriga personalen.

<b>Fortsätter diskutera</b>
- Vi ska fortsätta diskutera och förhandla nu, det är inte ens säkert att det handlar om tolv uppsägningar till slut. Men vi kommer att hamna där någonstans.
Här kommer vakanser in och dessutom ett budgetarbete där man får försöka hitta möjligheter.
- Det är ett kreativt arbete vi får sätta igång med efter helgerna. I slutet av januari ska det vara klart vilka och hur många varsel som måste träda i kraft, hur många som måste sägas upp.

<b>Trygghet framöver</b>
Målet är att landa på en nivå som ger trygghet åt orkestern för åren framöver.
- Det är det som är utmaningen och den arbetar vi med tillsammans. Det är ju fantastiskt hur orkestern är öppen här och kommer med konstruktiva förslag om ökat regionalt samarbete.
Länets socialdemokratiska riksdagsledamöter gör nu vad de kan för att milda effekterna av kommunfullmäktiges sparbeslut.

<b>Övergångslösning</b>
Louise Malmström och Billy Gustafsson riktar en önskan till kulturrådet om hjälp för en övergångslösning och önskar ett engångsbidrag för detta år.
Hela s-riksdagsgruppen vädjar och säger till och med att om bara två av de fyra miljoner som fattas skulle kunna ges som engångsbidrag skulle effekterna bli mindre dramatiska, särskilt skulle man inte behöva sparka folk som sedan kanske kan återanställas.
På Östsam säger landstingsrådet Irma Görtz att Symfoniorkestern är allt för tungt ansvar för en kommun, men det enda Östsam kan göra, åtminstone på kort sikt, är att besvära kulturrådet.
- Eftersom det tillfälliga anslag på tre miljoner som fanns i statens budget ströks, så finns ändå diskussionen kvar, den som har förts med departementet flera år. Vi har visat att vi på regional nivå är beredda att ta ett större ansvar, det som krävdes av oss, därför var det trist att inte staten kunde svara positivt på det.
Men kampen fortsätter alltså.
Orkestern fick en miljon extra både från landstinget och Linköping för 2003.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!