– Om det blir så att vi inte möter dem förutom när det redan har hänt något, så är risken stor att vi tappar förtroendet för varandra, säger Lasse Eriksson, utredare för ungdomsbrott.
I den nya organisationen finns inga ungdomspoliser kvar och både Lasse Eriksson och kollegan Göran Eriksson, förundersökningsledare inom det som förr var ungdomspolisen, känner en rädsla för att det nya sättet att jobba kommer att innebära att alla ska göra allt.
– Det är som att en lärare också ska laga maten, städa och sköta allt det vaktmästaren gör på skolan, istället för att var och en ska göra det de är bäst på.
Nu har ungdomspolisen blivit en del av områdespolisen, vilket innebär att man även ska jobba mot andra områden. 16 områdespoliser i det som numer är lokalpolisområde öst, där Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik ingår, har ett gemensamt ansvar .
– Det är klart man är orolig för att om det exempelvis sker många bostadsinbrott i Söderköping att det ska prioriteras och att vi då tappar det förebyggande arbetet med ungdomarna, säger Lasse Eriksson.
Förhoppningen är dock att områdespoliserna ska kunna rikta in sig mot ungdomar och att de i sina roller som ungdomsutredare med den kännedom de har även i fortsättningen ska kunna jobba långsiktigt.
– Prioriteten måste vara det förebyggande, att finnas där ungdomarna finns. Polisen kan ibland vara den första vettiga vuxna de träffat på länge. Träffas vi innan det hänt något allvarligt kan vi skapa trygghet och förtroende som gör att ungdomarna hindras från begå brott, säger Göran Eriksson.
Han menar att det fanns stora fördelar med närpolisen och kvarterspolisen som förr fanns ute i bostadsområdena.
– Vi hade bland annat ett gemensamt kontor med socialtjänsten i Vilbergen, då visste invånarna att vi fanns på plats och kunde lätt ta kontakt med oss och vi rörde oss i samma område som dem, säger Göran Eriksson.
Även gatulagningsgruppen är avvecklad i den nya organisationen vilket de före detta ungdomspoliserna tycker är katastrof. När polisen inte är ute bland ungdomarna vet man heller inte vad som pågår och upptäcker man inte brottsligheten så finns den inte med i statistiken..
– Man kan säga att det är lugnt nu, men det vet man ju inte, säger Lasse Eriksson.
Det sägs att 8-åringar agerar som förspanare till knarkhandlare i Norrköping. Narkotika-, alkohol, och gängproblematiken har inte försvunnit.
– Den svans som finns efter kriminella kunde vi tidigare klippa av, nu kan vi bara se hur den växer sig längre och längre, säger Lasse Eriksson.
2005-2011 när polisen satsade på ungdomar sjönk brotten med 48 procent, samarbete mellan polis, skola och socialtjänst i ett tidigt skede bidrog till det.
– Nu finns det en övertro på att polisen ska straffa folk och att det ska göra att folk inte begår brott, det är det förebyggande arbetet som ger effekt, säger Lasse Eriksson.
De medborgarlöften och dialoger som ska införas i hela lokalpolisområdet, samt införandet av en kommunpolis med rent administrativa uppgifter känner de en viss skepsis inför.
– Men visst, det kan bli bra – om det prioriteras rätt, säger Göran Eriksson.
Man har under cirka ett års tid arbetat med en liknande organisation i Södermanland, och Valdemarsvik är först ut i vårt område. Hur det fungerar återstår att se.