Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tandtroll härjar olika

Barnen i Klockaretorpet, Navestad och Hageby har fler hål i tänderna än barnen i Lindö och Kneippen.
- Tandhälsan följer de socioekonomiska förhållandena, säger Kerstin Aronsson på Folkhälsovetenskapligt centrum i Östergötland. Det är klockrent.

NORRKÖPING2005-11-01 06:00
Att många vuxna inte har råd att gå till tandläkaren är ett känt faktum. Men barn upp till 19 års ålder har fri tandvård. Ändå är tandhälsan en klassfråga även när det gäller barn.
Kerstin Aronsson och hennes kollega Elin Eriksson har undersökt tandhälsan hos barn i hela Östergötland. De har tittat på de socioekonomiska förhållandena i olika områden, alltså hur mycket folk tjänar, vilken utbildning de har och om de är beroende av bidrag.

Flest hål
Flest hål har de barn vars föräldrar tjänar dåligt, har låg utbildning och många bidrag. De har mycket sämre tänder än barn med föräldrar som tjänar bra, har hög utbildning och låga bidrag.
- Mycket ohälsa följer socioekonomiskt mönster, säger Kerstin Aronsson. Även tandhälsan.

Minst hål
I Lindö, Kneippen och villaområdena i Kättsätter, Skarphagen samt Gröndal har barnen minst hål. Där har 80 procent av 6-åringarna helt kariesfria tänder. Endast 3 procent har hål i mer än fem tänder. Jämfört med Klockaretorpet, Navestad och Hageby, där det bara är 54 procent av alla sexåringar som helt saknar hål. Där har också 14 procent hål i mer än fem tänder.
Ännu tydligare syns mönstret hos 19-åringarna.
- Det finns flera förklaringar, säger Kerstin Aronsson. Föräldrarna orkar inte riktigt med att se till att barnen borstar tänderna. De orkar inte heller hålla regelbundna måltider. Det blir mycket godis, läsk och onyttiga mellanmål.
De grupper som tjänar minst köper alltså mest godis och läsk till sina barn.
- Det handlar inte alltid om pengarna, utan om hur man prioriterar, säger Kerstin Aronsson. I en del fall handlar det om att föräldrarna är missbrukare eller har andra problem.

Får ont
Många barn i de utsatta områdena kommer inte ens på kontroll.
- De kommer först när de får ont, säger Kerstin Aronsson.
Nu har folktandvården fått öronmärkta pengar som ska användas till att förbättra barnens tandhälsa.

Fluortabletter
I Klockaretorpet delar man ut fluortabletter till eleverna i skolan.
- Lärarna har fått information, säger Ann-Christin Olson, vikarierande klinikchef på folktandvården i Skarptorp. Vi kommer också att vara med på föräldramöten för att nå föräldrarna med samma information. Och vi har tryckt upp broschyrer på flera olika språk.
Informationen är enkel. Godis och läsk är bovarna som ger hål. För att undvika hål ska man äta regelbundet och borsta tänderna två gånger om dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om