Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Talmannen: "Vi får inte ta demokratin för given"

"Vi får inte ta demokratin för given, utan vi behöver samtala om demokratin. Hur mår den, hur har den växt fram, vad kan vi göra för att ta den in i framtiden?" sa talmannen Andreas Norlén när han invigde utomhusutställningen "Ja, må den leva!" på Tyska torget.

Det finns hot och utmaningar mot demokratin, och då är det extra viktigt att stå upp för den, sa riksdagens talman Andreas Norlén vid invigningen av utställningen på Tyska torget.

Det finns hot och utmaningar mot demokratin, och då är det extra viktigt att stå upp för den, sa riksdagens talman Andreas Norlén vid invigningen av utställningen på Tyska torget.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2021-04-19 16:00

"Ja, må den leva!" är en coronaanpassad utomhusutställning med sex skärmar som visas runt om i landet under 2021. På måndagen premiärinvigdes den i Norrköping av riksdagens talman, Norrköpingsbon Andreas Norlén. 

Utställningen, en del av riksdagens fyraåriga demokratijubileum, visas på torget till den 16 maj.

Syftet med utställningen är att berätta historien om demokratins genombrott för 100 år sedan i Sverige, men också att få igång ett samtal om vad det kan lära oss om hur vi i dag bör agera för att värna demokratin, sa Norlén.

undefined
Utställningen berättar om pionjärer och milstolpar för allmän och lika rösträtt och demokrati i Sverige.

För hundra år sedan infördes allmän rösträtt för både kvinnor och män, och lika rösträtt: en person, en röst, utan inkomst- och förmögenhetsgränser. Det första riksdagsvalet då kvinnor fick delta ägde rum hösten 1921, och 1922 tog de första fem kvinnorna plats i riksdagen.

För Norrköping, där en betydande del av invånarna under tidigt 1900-tal tillhörde arbetarklassen, var rösträttsreformen extra viktig, betonade Maria Sayeler (S), ordförande i kommunfullmäktige. Hon och Norlén lyfte också flera Norrköpingskvinnor som brutit ny mark, i politiken och för rösträtt.

undefined
Några av de kvinnor som 1919 valdes in i stadsfullmäktige i Norrköping.

– Nu är det upp till oss som är verksamma i dag att ta demokratin in i de kommande 100 åren, sa Andreas Norlén.

Det finns hot och utmaningar, sa Norlén och gav exempel som extremistiska rörelser, spridande av falska uppgifter som ett sätt att destabilisera demokratin och skapa motsättningar, och ett hårt debattklimat i sociala medier som påverkar det demokratiska samtalet. 

Ute i Europa monteras demokratiska institutioner ned i vissa länder och auktoritära regimer växer i styrka. 

– Då blir det extra viktigt att vi som tror på demokratin står upp för den, sa Andreas Norlén.

Regeringen tillsatte förra året en utredning om förstärkt skydd för domstolarnas oberoende.

Norlén noterade också att partiernas medlemsantal minskar, vilket gör det svårare för partierna att fånga upp medborgarnas åsikter och att vara plattformar för rekrytering av förtroendevalda.

1919 valdes åtta kvinnor i Norrköping in i stadsfullmäktige. 1995 var 38 ledamöter i kommunfullmäktige kvinnor. Dessvärre, sa Maria Sayeler, har andelen kvinnor nu sjunkit, till 29 kvinnor av totalt 85 ledamöter, något som samtliga partier bör begrunda inför nästa års val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!