Träd med märkliga former och växtsätt har låga virkesvärden, och lämnas därför ofta kvar vid avverkning. De får med tiden höga naturvärden, och bidrar dessutom till skogens upplevelsevärden.
– I Östergötland har en tall i Kolmårdens djurpark utsetts till årets knasigaste. Tallen har en enorm utväxt på rötterna som får den att likna något från yttre rymden, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.
Det är Olov Karlsson som har fotograferat tallen i Kolmården.
Det här var tredje året i rad som Skogssällskapet efterlyste knasiga träd. Under de tre åren har över tusen bilder delats i sociala medier under hashtaggen #knasigaträd.
– En ansvarsfull skogsskötsel innebär att se och ta tillvara olika värden i skogen. De knasiga träden är roliga påminnelser om att skogen också har viktiga upplevelsevärden för oss människor. Dessutom får dessa träd ofta höga naturvärden, eftersom de får stå kvar i skogen och bli riktigt gamla, säger Karin Fällman Lillqvist.
Skogssällskapet har utsett årets knasigaste träd i 19 av Sveriges 25 landskap. Norrbotten, Härjedalen, Gästrikland, Närke, Bohuslän och Blekinge saknade bidrag i tävlingen.
Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott. Trädet kan också växa in i eller över metallföremål, som taggtråd, så att märkliga formationer bildas, eller ha genetiska defekter.