Tåliga regnskogsväxter för moderna hem
Orkidéer, porslinsblommor och ananasväxten bromelia. Alla tre är tåliga regnskogsväxter som finns i olika spännande varianter. Arne och Margit Kastberg från Stenåsa i Varberg delar just nu med sig av sina erfarenheter och plantor i en utställning i Norrköping.
Stela blekrosa blomstänglar, som får violetta blommor, allt omgivet av en stor bladrosett. En fräck bromelia för moderna hem.
Foto:
Det är rena ögongodiset på Blomsterlandet i Risängen där paret Kastberg visar en del rariteter vid sidan om det större sortimentet från Holland och Tyskland.
Kastbergs har just återvänt från en växtsamlarresa till Nya Guinea, där de som vanligt klängt i träd för att hitta nya varianter av regnskogsväxter, som sitter högt upp i träden, beroende av ljus och regnvatten.
- Det är tåliga växter, säger Arne Kastberg och slår ett slag för bromelian, den stela ananasväxten som lite föraktfullt brukar kallas "kärringblomma".
Den finns i nya former och färger, och kan med fördel planteras i sten i glaskruka, eftersom rötternas enda funktion egentligen är att hålla fast växten i ett träd. Det är vattningen i bladrosetterna som är avgörande. Hela tiden ska det stå friskt vatten där.
Orkidéberoende
Men favoritblomman är förstås orkidé, säger Arne Kastberg och citerar en amerikansk orkidéforskare som sagt att beroende av kvinnor, droger och tobak kan man bli av med - men aldrig orkidéberoendet.
Man kanske börjar med den lättskötta och rikblommande phalaenopsis, för att sedan gå vidare till mer udda varianter. Det finns mycket att välja på. Orkidéerna är världens största växtfamilj. De är också en av de senast utvecklade familjerna och har i konkurrensen med andra växter fått utsatta växtlägen vilket lett till att de utvecklat många olika färger och former som är avsedda att locka och lura till sig insekter för pollinering.
Kastbergs märker ett ökande intresse för orkidéer, och menar att de och de andra regnskogsväxterna från Syd-och Centralamerika, Afrika och Asien passar våra moderna hem. De behöver inte vattnas så ofta, man kan med fördel slarva lite med det så de hinner torka ut mellan varven.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!