Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Talade sig varm för meteorologin

- Ungdomens ointresse för natur och naturvetenskap är ett jätteproblem inför framtiden.
Det menade Sten Bergström, chef för forskningsavdelningen på SMHI, som igår hade öppet hus och gästades av över 100 gymnasieelever från Norrköping och Finspång.

- Här uppe på SMHI:s tak forskar vi om solstrålning och vår mätapparatur är igång dygnet runt och året runt, berättar SMHI-forskaren Weine Josefsson för Subeda Osman, till vänster, och Hibag Hashi, två av gymnasieeleverna från De Geer, som besökte SMHI vid öppet hus-arrangemanget igår.
Foto: Niclas Sandberg (011-200 464)
niclas. sandberg@folkbladet.se

- Här uppe på SMHI:s tak forskar vi om solstrålning och vår mätapparatur är igång dygnet runt och året runt, berättar SMHI-forskaren Weine Josefsson för Subeda Osman, till vänster, och Hibag Hashi, två av gymnasieeleverna från De Geer, som besökte SMHI vid öppet hus-arrangemanget igår. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-09-24 06:00
- Det är allt färre elever som söker till naturvetenskapliga program på universitetet och i framtiden kommer det att bli stora problem att rekrytera forskare till bland annat SMHI, om inte den här trenden kan vändas.

<B>+ Och igår var det alltså öppet hus hos SMHI i Norrköping i det underbara höstvädret, som SMHI ordnat fram dagen till ära?</B>
- Nja, sånt kan vi inte "ordna fram", men det var tursamt att vi fick fint väder, eftersom besökarna var med upp på taket till mätstationen för solstrålning, förklarade meteorologen Weine Josefsson som forskar om solstrålning.
Totalt kom över 100 gymnasieelever till den här speciella öppet hus-dagen.
- Orsaken till arrangemanget var att forskare inom hela EU visade vad man håller på med, säger Sten Bergström.
- Och då ville vi också vara med på ett hörn och informera om SMHI och kanske få någon eller några intresserade av att satsa på väderforskning i framtiden, för jag tycker absolut att man kan påstå att det är en intressant uppgift att syssla med.
- Vi är 55 forskare här på SMHI i Norrköping, som forskar inom enheterna meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat. Och det vi kommer fram till är värdefull information för vårt samhälle. Exempelvis kan vi vid en oljekatastrof till havs få fram åt vilket håll oljan kommer att sprida sig och vi forskar om algblomningen och hur man kan minska den i framtiden. Vi forskar också om luftförändringar och vad som händer i haven.

Inte perfekt
Forskaren Anders Persson berättade för besökarna om hur datorn gör väderprognoser, men han var också kritisk till hur de används i vissa fall:
- Vi måste ge upp illusionen om den perfekta prognosen, utan ställa frågan hur osäker den är och vilka alternativa utvecklingar som är möjliga. Vårt huvudproblem är att omvärlden förväntar sig att SMHI alltid ska tala om fast och övertygande "vad det ska bli för väder". Detta riskerar att reducera vår verksamhet till begabbat clowneri och slöseri med statliga medel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om