Taktfast stöd för SON
NORRKÖPING- Ta reson, rädda SON, skallade ropen på Tyska Torget igår. Ett fackeltåg till stöd för Symfoniorkestern i Norrköping lockade många Norrköpingsbor ut i snöyran. - Om inte orkestern fanns så skulle världen kännas tom och meningslös, talade Hans Zimmergren från Rådhustrappan i ett försök att beskriva de känslor nedskärningarna ger. Och många nickade och höll med.
Norrköpingsbor slöt upp till fackeltåget som slutade på Tyska Torget. Många ville visa sitt stöd för Symfoniorkestern i Norrköping. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Vi vill bevara SON intakt, avslutade Hans Zimmergren sitt tal vid Tyska Torget.
<b>Något måste göras</b>
Fackeltåget under fredagskvällen var musikern Hans Zimmergren och kyrkoherde Myra Ekström initiativtagare till. För en vecka sedan konstaterade de att något borde göras för att stoppa de ekonomiska nedskärningarna av orkestern.
- Och så fick Hans idén till ett fackeltåg, och det är otroligt så många som har kommit, säger Myra Ekström.
För henne står orkestern för en musiktradition och en historik som är självklar. Och både hon och Hans Zimmergren tror att det kan vara farligt att skära ner på orkestern.
- Det är inte lätt att återta det som man dragit ner på. Det är en personlig tragedi att dra ner på orkestern, säger Hans Zimmergren.
När Louis De Geer invigdes 1994 uttökade orkestern för att fylla upp ljudmässigt och för att kunna spela större musikverk.
<b>Främsta i landet</b>
- Vi kunde äntligen höra verk av till exempel Mahler. Orkestern utvecklades både kvantitativt och kvalitativt och hör idag till en av de främsta i landet. Vi hoppas verkligen att politikerna ska förstå vikten av vår orkester, fortsätter han i sitt tal. Hans Zimmergren försökte i sitt tal beskriva de känslor som skapas av musiken och vilken betydelse konserterna och orkesterns musik har för många människor.
Bland åhörarna fanns både gamla och unga som vill ha kvar orkestern i befintligt skick.
- Om man skär ner på orkestern så tror jag att chefsdirigenten Lü Jia kanske försvinner och det vore så synd för han har gjort underverk, säger Susanne Aho som inte tvekade att ge sig ut i kylan.
Med i massan fanns också musiklärare Lotti Odenhall och dottern Ylva.
<b>Skolkonserter</b>
- Det har varit så bra med torsdagskonserterna som barnen kunnat gå på gratis. Och alla dessa skolkonserter. Det är en upplevelse att få gå på konsert. Symfoniorkestern står för så mycket, förklarar Lotti Odenhall allvarligt.
Som avslutning på fredagens fackeltåg hölls en minikonsert i Hedvigs kyrka av Brasskvintett från SON.
Stämningen i kyrkan var lågmäld och papper skickades runt för en påskrift. På måndag lämnas listan med alla namn som stöder SON till politikerna i Rådhuset. Tidigare under fredagen uppvaktades Mattias Ottosson och Jörgen Rundgren av SON-Vännerna, Norrköpings Symfoniorkesters vänförening med ett öppet brev angående föreslagna nedskärningar av anslaget till SON.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!