Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ta symtomen på allvar"

Ta symptom som förlamning i ansiktet, sluddrigt tal eller känselbortfall i armen på allvar. Det kan vara en stroke, eller en TIA. Ju snabbare behandlingen sätts in, desto mindre blir skadorna.Det konstaterar Mathz Vastesson, medicinskt ansvarig läkare på strokeenheten vid Vrinnevisjukhuset.

Symptom att ta allvarligt på. Det kan röra sig om en stroke.

Symptom att ta allvarligt på. Det kan röra sig om en stroke.

Foto:

NORRKÖPING2011-09-06 03:00

- Det finns föreställningar om att det inte finns något att göra, om man har drabbats av stroke. Men vi kan visst göra någonting och vi får bättre resultat om behandlingen sätts in så snart som symptomen har visat sig. Då kan vi förhindra stroken eller lindra den, konstaterar Mathz Vastesson.

Den propplösande behandlingen, trombolys, ger till exempel bäst resultat om den ges så snart som möjligt. Efter fyra och en halvtimme upphör effekterna av denna behandling.

Var sjuttonde minut får någon i Sverige stroke. Det handlar om sammanlagt 30 000 personer i landet som drabbas av stroke eller TIA.

Väntar för länge
Problemet som sjukvården har, är att många patienter väntar för länge innan de söker vård. Undersökningar visar att många östgötar är dåliga på att söka vård, vid stroke. I en riksomfattande kampanj gör landstingen därför gemensam sak och genomför med start den 7 oktober en kampanj om stroke. Den betonar just vikten av att snabbt söka vård, vid misstankar om stroke.

- Undersökningar visar att många som drabbas, inte förstår att de har fått en stroke. De går istället och lägger sig eller ringer en bekant. Först senare tar de kontakt med sjukvården, konstaterar Mathz Vastesson.

Han anser att den största vinsten, för sjukvården och för patienterna, vore om man kunde fånga upp de patienter som drabbas av en TIA, som är en transitorisk ischemisk attack och som innebär att en del av hjärnan drabbas av övergående syrebrist. Orsaken är en övergående blodpropp i hjärnan.

- Symptomen vid TIA är desamma som vid stroke men de går över efter några minuter. Detta gör att många tror att de är bra igen. Men risken för en obehandlad att få en stroke igen inom tre månader, är nästan 20 procent, säger Mathz Vastesson.

Han berättar att om man får vård inom 24 rimmar, efter att ha haft en TIA, så minskar risken med att få en stroke till två procent.

- Så visst finns det enorma vinster att göra om man söker snabb vård. TIA är ett skarpt varningsskott, konstaterar Mathz Vastesson.

. TIA, transitorisk ischemisk attack, innebär att en del av hjärnan drabbas av övergående syrebrist. Orsaken är en övergående blodpropp i hjärnan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om