Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ta hand om bären

Sommarens överflöd av bär brukar ofta plockas, frysas och sedan tar inspirationen slut. Här ändrar vi på det och bakar ett spännande bröd, en läcker paj och kokar en underbar sylt att njuta till pannkakor eller frukostfil.

Alla lingon behöver inte bli sylt.

Alla lingon behöver inte bli sylt.

Foto: Dan Strandqvist

Norrköping2011-08-18 03:00

Dignande bärbuskar sätter fart på urmänniskan och vips är vi där med bunkar och kärl för att samla in för vinterns behov. Sedan kommer stressen. Hur ska man hinna rädda nästa skörd och samtidigt ta hand om bären som fyller köksbänken? Räddningen brukar vara frysen och, handen på hjärtat, hur ofta har inte bären blivit liggande där till dess att de blivit isiga och trista?

Toppa med lingon
Från de italienska köken hämtar vi ett recept på ett underbart bröd. Focaccia är namnet och brödet har sakta men säkert fått fotfäste även i vårt land. Brödet, som bakas ut och gräddas i en långpanna, innehåller ofta örtkryddor och oliver. Här toppar vi med lingon och smaksätter med rosmarin, flingsalt och så förstås olivolja. Resultatet blir ett härligt brytbröd som antingen kan ätas precis som det är eller fyllas med härliga charkuterier eller god ost.

Använd potatismjöl
Paj och bär går alltid bra ihop. Bärpajer blir bäst om de görs i låga pajformar, gärna med löstagbar kant så man får ut pajen utan att den spröda kanten går förlorad. Det är viktigt att blanda potatismjöl i bärfyllningen för att stabilisera den fruktsaft som finns i bären. Det gäller i synnerhet när man bakar med frysta bär.

Enkelt göra sylt
Vill man göra egen sylt är frysta bär perfekt. Infrysningen till och med förbättrar bärens egenskaper vid syltning. Tillagningen är enkel, men tar lite tid. Den hemlagade sylten förvaras bäst i glasburkar som får övervintra i kylskåpet. Om de inte tar slut redan under hösten.

Till 1 bröd (1 normalstor långpanna)

1 paket jäst (50 g)

5 dl ljummet vatten (37 grader)

1 1/2 tsk salt

2 msk olivolja

125 g riven mozzarellaost (1 påse)

12 1/2 dl vetemjöl

Att toppa med:

1 dl lingon, gärna frysta

2 msk olivolja

1 msk hackad färsk rosmarin

1 tsk flingsalt

1. Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja och riven mozzarella. Arbeta in 12 dl mjöl i omgångar. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.

2. Arbeta genom degen på arbetsbänken eller i maskin. För bästa resultat bör degen arbetas 10 minuter för hand eller 6-7 minuter i maskin. Platta ut degen i smord alternativ bakplåtstäckt långpanna. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.

3. Strö över 1 dl frysta lingon och tryck ner dem något i degen. Ringla över olivolja och avsluta med hackad rosmarin och flingsalt.

4. Grädda brödet 30 minuter mitt i 200 graders ugn. Tippa ur det färdiga brödet från långpannan och låt det svalna på galler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!