Dignande bärbuskar sätter fart på urmänniskan och vips är vi där med bunkar och kärl för att samla in för vinterns behov. Sedan kommer stressen. Hur ska man hinna rädda nästa skörd och samtidigt ta hand om bären som fyller köksbänken? Räddningen brukar vara frysen och, handen på hjärtat, hur ofta har inte bären blivit liggande där till dess att de blivit isiga och trista?
Toppa med lingon
Från de italienska köken hämtar vi ett recept på ett underbart bröd. Focaccia är namnet och brödet har sakta men säkert fått fotfäste även i vårt land. Brödet, som bakas ut och gräddas i en långpanna, innehåller ofta örtkryddor och oliver. Här toppar vi med lingon och smaksätter med rosmarin, flingsalt och så förstås olivolja. Resultatet blir ett härligt brytbröd som antingen kan ätas precis som det är eller fyllas med härliga charkuterier eller god ost.
Använd potatismjöl
Paj och bär går alltid bra ihop. Bärpajer blir bäst om de görs i låga pajformar, gärna med löstagbar kant så man får ut pajen utan att den spröda kanten går förlorad. Det är viktigt att blanda potatismjöl i bärfyllningen för att stabilisera den fruktsaft som finns i bären. Det gäller i synnerhet när man bakar med frysta bär.
Enkelt göra sylt
Vill man göra egen sylt är frysta bär perfekt. Infrysningen till och med förbättrar bärens egenskaper vid syltning. Tillagningen är enkel, men tar lite tid. Den hemlagade sylten förvaras bäst i glasburkar som får övervintra i kylskåpet. Om de inte tar slut redan under hösten.