"Ta en tupplur varje dag"
LINKÖPINGHar du sovit gott i natt? Att kunna svara ja på den frågan är mer viktigt än vi kanske anar. Dålig sömn påverkar hälsan och allt fler svenskar har sömnproblem. - Många olyckor inträffar i slutet av veckan när vi är som tröttast, säger Ulla Edell-Gustafsson, sömnforskare vid Hälsouniversitetet i Linköping. Hon rekommenderar alla att ta en tupplur på 15 minuter varje eftermiddag.
Dålig sömn påverkar vår hälsa. Både hjärtsjukdomar och åldersdiabetes kan i vissa fall orsakas av sömnproblem, menar Ulla Edell-Gustafsson, sömnforskare vid Hälsouniversitetet i Linköping. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Vi blir snarare tröttare på vintern i och med att vi ändrar våra vanor. Vi rör oss mindre, äter annorlunda, är utomhus kortare perioder än på sommaren och får då mindre ljus på oss, säger Ulla Edell-Gustafsson, som bland annat forskar kring sömn och livskvalitet hos personer med hjärtbesvär.
Så stor del som 25 procent av den aktiva och arbetsföra befolkningen i Sverige lider av sömnproblem. Och det är alarmerande siffror. För den som sover dåligt löper en större risk att råka ut för både hjärt- och kärlsjukdomar samt åldersdiabetes. Dessutom inträffar många olyckor inom trafiken och på arbetsplatser i slutet av veckan då vi är som tröttast.
<b>Många orsaker</b>
Det finns många orsaker till sömnproblem.
-Stressiga arbetsförhållanden är en orsak men också att vi har så mycket vi vill hinna med att göra att dygnets 24 timmar inte räcker till. Vi har också möjlighet att tända lampor överallt och på så sätt hålla oss vakna längre, säger Ulla Edell-Gustafsson.
Sömnproblem kan även handla om att vissa människor lider av smärta av olika slag och därför har svårt att sova, en del har andningsproblem på natten eller kanske helt enkelt en obekväm säng.
- Vi försöker ofta ta igen veckans sömnbrist på helgerna, men i och med samhällets hektiska tempo hinner vi inte det.
- Det brukar sägas att sömnlängden bör vara mellan sju och nio timmar per natt, men det är väldigt individuellt. Man får helt enkelt känna efter när man mår bäst. Rent generellt gäller att den som sover kortare än sex timmar eller längre än tio timmar löper en större risk att råka ut för sjukdom. Men även kortsovare kan ha bra sömnkvalitet om de kommer in i djupsömnen snabbt. Den som sover längre kanske slumrar mycke istället.
<b>Olika behov</b>
Med åldern minskar sömntiden. Äldre personer vaknar ofta tidigare och har en mer uppbruten sömn. En del saknar helt djupsömn.
- Under vissa perioder i livet har vi behov av mer sömn. Små barn sover mer. Men även tonåringar kan behöva göra det. Det händer mycket i kroppen under tonåren och hjärnan behöver få återhämta sig under sömnen.
<b>Eftermiddagslur</b>
En tupplur på eftermiddagen rekommenderar Ulla Edell-Gustafsson starkt.
Det kan förkorta återhämtningstiden vid stress eller hög arbetsbelastning.
- Vi förknippar ofta eftermiddagströtthet med att ha ätit lunch nyligen, men forskning har visat att vi har en ökad sömnighet någon gång mellan klockan 13 och 15, en så kallad nap zone. Det vore mycket bra att kunna sova eller försöka slappna av under en kvart på eftermiddagen, men inte längre då det kan inkräkta på nattsömnen, säger hon.
Att dålig sömn påverkar vår hälsa och våra prestationer står alltså klart för forskarna.
- Jag har själv sett att patienter med ängslighet har haft en påverkad djupsömn och vaknar mindre utvilade, säger Ulla Edell-Gustafsson.
Ny forskning visar också att sömnproblem ser olika ut hos män och kvinnor och just nu håller forskare på med ett projekt som ska försöka klarlägga dessa skillnader.
- Om sömnproblem är ett modernt fenomen vet jag inte men forskarna diskuterar det mer än någonsin tidigare. Att det är oerhört viktigt att sova ordentligt är alla överens om., säger Ulla Edell-Gustafsson.
<span class=rub>Lider du av sömnproblem?</span
? Låt sovrummet vara en plats för sömn. Här ska inte finnas någon tv eller husdjur som stör. Det ska gärna vara svalt och mörkt.
? Det gäller att avsluta aktiviteter tidigt på kvällen för att hinna varva ner och slappna av innan sängdags. Är huvudet fullt med tankar kan - läs en bok eller lyssna på musik. Men undvik datorn och tv:n.
? En stor grupp med sömnproblem är snarkarna. Det finns sömnlaboratorium i Norrköping där undersökningar kan göras för att bedöma vilken grad av problem man lider av.
? Undvik att röka, snusa och dricka kaffe på kvällen.
? En promenad på kanske en halv timme i dagsljus varje dag är att rekommendera. Kroppen behöver rörelse och ljus.
? Sociala kontakter är positiva för den djupa sömnen.
? Regelbundenhet är viktig, såsom att äta på regelbundna tider och gå upp samma tid varje dag. Ofta hamnar den som har sömnproblem i en ond cirkel. Man vaknar senare och äter slarvigt och onyttigt under dagen. Det förändrade beteendet leder i sin tur till sömnproblem.
<B>Vad händer när vi sover?</B>
Det är mycket som händer i kroppen när vi sover. Hjärtverksamheten och andningen blir lugnare, minnet förbättras, ämnesomsättningen minskar, syresättningen till hjärnan förbättras, musklernas aktivitet avtar, energi sparas, immunsystemet aktiveras och mycket mer.
Sömnen består av flera olika stadier. Den så kallade djupsömnen inträffar under den första tredjedelen av natten. Under denna viktiga period insöndras viktiga tillväxthormoner för våra kroppsvävnader och nervsystem. Den senare delen, drömsömnen, får våra psykiska och konjunktiva funktioner att återhämta sig.