Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Systemet bjuder opp till champagnegalopp

- Var står champagnen?  Det är den vanligaste frågan de här dagarna på våra Systembolag, enligt personalen själv, som kan konstatera att nu i mellandagarna har "champagnegaloppen" startat i butikerna...

– Jag tänkte köpa musserande vin till både mig själv och mina föräldrar inför nyårsafton, berättade kunden Linda Augustsson, som här kollar in lite av sortimentet.

– Jag tänkte köpa musserande vin till både mig själv och mina föräldrar inför nyårsafton, berättade kunden Linda Augustsson, som här kollar in lite av sortimentet.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2007-12-28 03:00
- Ibland känns det som var och varannan kund frågar efter hyllorna med champagne, säger butiksanställda Maud Andersson på Systemet i Hageby Centrum. Högsäsong
- Men så har vi också laddat upp med champagnen och liknande mousserande viner mitt i butiken och på en del platser runt omkring hyllorna, för nu är det verkligen högsäsong inför nyårsfirandet för champagne och mousserande viner. Först glögg
Något som kollegan Eric Teder håller med om: - Före jul var det glögg vi laddade upp de här hyllorna med och nu har glöggen fått maka på sig för champagnens skull. Och jag tycker det känns jättekul med både glöggförsäljningen till jul och champagnen nu inför nyår. Det är två topperioder under året. Vad är billigast och dyrast på hyllorna?
- För ett par å
r sedan hade vi champagne som kostade nästan 1.600 kronor, men på årets hyllor kostar den dyraste äkta champagnen 1.095. Sen finns det förstås betydligt billigare alternativ, både när det gäller äkta champagne och vanliga mousserande viner, som för många får ersätta champagnen. Skulle du klara av att skilja på dyraste champagnen och ett billigare mousserande vin i ett blindtest? - Ja, det skulle jag absolut, säger Eric Teder. Vi får ju testa våra produkter här på Systemet, så det smaktestet skulle jag klara. Små, små bubblor
- Om jag dessutom får se dryckerna i glas, kan man också skilja på dem, genom att den dyrare champagnen har massor av små, små bubblor medan de är större i vanligt mousserande vin. Gamle mästerkrögaren Peter Ölander gav för ett par år sedan ett gott råd när det gäller nyårsaftonens firande med bubbel, ett råd som tål att upprepas: - Om jag köper en dyr champagne till nyårsfirandet, serverar jag alltid den som välkomstdrink tidigt på kvällen, för att sedan ta en billigare mousserande variant vid 12-slaget. Det är ingen vits med att dricka den dyra varianten vid nyår, efter allt ätande och drickande under kvällen. 75.000 kronor
Angående tusenkronorsflaskan i Hageby, var den inget som imponerade på en äldre gentleman vid samma hylla: - Jag kom att tänka på en nyårsafton på en restaurang i Köpenhamn, där en kund beställde in en finare sort av champagne vid 12-slaget. En champagneflaska som sedan på notan visade sig kosta hela 75.000 kronor. Den måste man allt dricka upp med vördnad...
Champagne, mousserande vitt- eller rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike. Det är vanligt att ordet Champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt "Méthode Champenoise" som får lov att kallas champagne. Förutom den vanligaste typen av champagne som är ljust grön eller gul i färgen förekommer även rosa champagne. Till skillnad från i fallet med Rosévin kommer oftast inte färgen av att musten fått ligga med skalkontakt med blå druvor. Istället erhålls vanligtvis den rosa färgen genom att stilla rött vin blandas med den nästan färdiga champagnen. (Källa: Wikipedia)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om