För två veckor sedan kom beskedet från Migrationsverket och 12-åriga Leonardo Zlatanovics liv slogs i spillror. Tillsammans med pappa Alen och hans 6-åriga syster Aliana ska Leonardo utvisas till Serbien - ett land som befann sig i krig när hans familj tillsammans med tusentals andra romer flydde därifrån för elva år sedan.
- Jag kom hit när jag var ett år - jag är uppvuxen i Sverige och går i skolan och har mitt liv här. Jag kan inte prata serbiska eftersom vi talar romani hemma. Åker vi till Serbien kommer jag inte kunna gå i skolan, förklarar Leonardo.
Ett liv i flykt
Leonardos liv har präglats av flykt och oro. Sedan familjen kom till Sverige har de antingen levt i väntan på besked från Migrationsverket eller som gömda.
Efter flykten från Serbien år 2000 kom familjen först till Tyskland där de sökte asyl men fick avslag. Därefter tog de sig till Sverige men blev tillbakaskickade till Tyskland där de skulle deporteras till Serbien enligt Dublinförordningen.
- Vi flydde åter till Sverige och levde som papperslösa i väntan på att kunna söka asyl på nytt - vilket vi gjorde 2008. Det är den ansökan vi fått avslag på nu, förklarar Alen.
Behöver vård
När familjen levde som gömda föddes Leonardos yngre syster Aliana. I början av året fick de veta att Aliana bar på latent tbc. Något hon enligt läkare borde behandlas för omedelbart.
- Jag har skickat intyget från läkaren till Migrationsverket, men det har de inte tagit någon hänsyn till trots att hon inte kan få den behandlingen i Serbien, säger Alen.
Alen Zlatanovic bävar för vad som kommer hända när familjen återvänder. I Serbien lever romer under miserabla förhållanden. De har inte tillgång till hälsovård eller utbildning och tvingas ofta att leva i något av de 600 läger som finns.
- Vi har inga anhöriga i Serbien, ingen adress att återvända till. Mina barn kommer inte att kunna gå i skolan utan tvingas att växa upp som analfabeter, säger Alen.
Inte tillräckliga skäl
Fattigdom och utanförskap är inte tillräckliga asylskäl enligt Migrationsverket. Enligt Alen finns dock ytterligare en orsak till varför familjen inte kan återvända. Något han förvånas över att verket inte tagit hänsyn till.
- Jag har en dödsdom på mitt huvud i Serbien. Återvänder vi kommer jag att vara tvungen att fly Belgrad och hålla mina barn gömda för att det inte ska hända dem något, säger han.
Till sin hjälp under åren har Alen Zlatanovic haft Lena Sjöberg, diakon vid S:t Olais församling i Norrköping.
Hon anser att Migrationsverkets beslut strider mot både mänskliga rättigheter och mot barnkonventionen.
- Vid ett tillfälle frågade jag Migrationsverket om de följer upp vad som händer med barn när de utvisats - de svarade att det gör de inte. Trots att Aliana är född i Sverige och Leonardo har bott här i hela sitt liv väljer man istället att utvisa dem till ett land där man inte garantera deras säkerhet, det tycker inte jag stämmer överens med vad som står i barnkonventionen, säger Lena Sjöberg.