Syskonen Jansson tackar för sig på Saras bageri
Nu tackar familjen Jansson för sig, efter 48 år på Saras bageri. Idag, julafton, är syskonen Sven och Birgittas sista arbetsdag på bageriet, som mamma Astrid tog över 1960.
Bland tidningsurklippen finns en Ulf Lundkvist-teckning av Sven bakom disken, från tidningen ETC.
Foto: Titti Olovsson Titti Olovsson
När Folkbladet i mitten av december hälsar på i den lilla lokalen på Styrmansgatan, vid Östra Promenaden, nära hamnen och de statliga verken, är det full fart, med kunder hela tiden. Sven Jansson, 58, med den vita mössan ner i pannan, far som en skottspole mellan kassan och mazarinerna som ska ha glasyr inne i det trånga rummet innanför.Han har hela tiden en lättsam jargong gentemot kunderna, varav många är stamkunder. - Skulle du ha åtta wienerbröd? Shit happens, säger Sven och tittar på de två som ligger kvar ute i disken, innan han skyndar in för att hämta fler.Det är mycket att göra, men det är också mycket skratt inne på det populära bageriet.- Han är så mysig, så positiv. Man blir glad, säger kunden Britt-Marie Andersson, nyinflyttad i området."Tack för allt gott bröd genom åren" står det på ett kort på en blomma på disken. En man kommer in och handlar tjugo mazariner, "det är så billigt".Nästa kund är Janne Karlsson, som har ett garage i närheten. Han handlar ofta fikabröd här.- Det är så nära kult-tv-programmet "Tårtan" man kan komma, säger han förtjust."En epok är över"
Nu sitter det en lapp på disken: "Familjen Jansson tackar för sig efter 48 år". - Det är en epok som är över, säger Marita Grubb från föreningen KRIS med lokal nära bageriet.Hon uppskattar att alltid få ett glatt ord på vägen och säger att det här är vardag i bästa bemärkelse: enkelt och nära.På väggen hänger ett tidningsurklipp med rubriken "Norrköpings goda och glada bagare", och en Ulf Lundkvist-teckning av Sven bakom disken, från tidningen "ETC", ett specialnummer om Norrköping med anledning av att Ericsson sa upp folk.Systern Birgitta, 59, tar bullarna ur ugnen medan hon förklarar varför det nu är dags för nya ägare till det anrika bageriet.- Det är kroppen som säger ifrån, säger hon.Samma ställe sedan 1934
Det var mamma Astrid, idag 86 år, som år 1960 tog över bageriet. Birgitta och Sven har jobbat här sedan ungdomen, med några avbrott, då Birgitta arbetade i familj och Sven var mjölkbonde.Det är Norrköpings äldsta bageri, på så sätt att det legat på samma plats hela tiden, sedan 1934, då huset byggdes och två systrar, Sara och Rut, startade verksamheten.- Det äldsta på samma plats - och med samma inredning, skrattar Birgitta.Forfarande står här en vispmaskin från 30-talet och en degblandare, inköpt på 70-talet, men som säkert är från 50-talet."Samma anda"
Julafton är sista arbetsdagen för Birgitta och Sven. Visst känns det lite underligt, när man jobbat jämt, och konstigt att inte träffa kunderna längre, säger Birgitta.- Vi känner ju varandra så väl. De håller reda på oss och vi på dem.Det är konditorn Bengt Ross, som också driver Färgargården, och hans son Jerry, som nu tar över Saras bageri.- Samma anda, samma sortiment, lovar de.Jerry, som är den som i första hand ska ha hand om Saras, har gått bredvid och lärt sig recepten. Han tycker om att allt görs från grunden, på traditionellt vis. Inga halvfabrikat här, inte. Bageriets signum är äppelmunkarna, eller äppelknytena, med mördeg.Köksdelen måste byggas om efter moderna miljö- och hälsokrav. Då kan man utöka sortimentet med smörgåsar och tårtor.- Vi kommer att ha stängt för renovering och öppnar igen den 15 januari.