Syrianer söker bidrag till Folkborgen-bygge
Att bygga upp Folkborgen igen är, egentligen, dyrare än vad den syrianska församlingen har råd med. Därför vädjar man nu till Norrköpings kommun om ett bidrag.
Återuppbyggnaden av Folkborgen är i full gång. Här är det Håkan Halldén som jobbar. Bilden är tagen i augusti. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Men det kostar. I ett brev till Norrköpings kommun skriver församlingen/föreningen att den ansträngning som de gör för att återuppbygga Folkborgen egentligen inte är ekonomiskt försvarbar.
Den gamla Folkborgen brann ner i september 2002, för snart två år sedan.
En del av kostnaderna för återuppbyggnaden står givetvis försäkringsbolaget för.
Men det återstår då 8 milj kr, som församlingen/föreningen lånat i bank, från privatpersoner - och även fått som bidrag från sina egna medlemmar.
Inte tjäna pengar
I brevet påpekas att man definitivt inte gör detta för att tjäna pengar, utan därför att "vi tycker att vi har det ansvaret inför alla Norrköpingsbor".
När de köpte Folkets park förklarade syrianerna, att de skulle göra allt för att den fortfarande skulle vara en park för alla Norrköpingsbor.
I brevet till kommunen skriver de nu, att de "gör en kraftsamling för att återuppbygga ett hus som många ser som ett kulturhus och en plats med många minnen".
Men ansvaret skulle vara lättare att bära, om man också kunde känna att man har kommunens stöd.
"Vi är övertygade om att Folkborgen kommer att användas mer än curlinghallen av Norrköpingsborna", heter det också med anspelning på ett visst ränte- och amorteringsfritt lån på 2 milj kr.
Som tidigare framgått ska en stor del av Folkborgen, liksom tidigare, vara uthyrd till Festningen AB (dvs Anneli och Filip Whass).
Därutöver ska det, omtalas nu i brevet, bli en omfattande ungdomsverksamhet i församlingens likaväl som föreningens regi.
Det ska finnas omklädningsrum, uppehållsrum, biljard, bordtennisrum m m.
Arbetet där kommer att bedrivas helt ideellt.
Det är mot den bakgrunden, som församlingen/föreningen nu ansöker om något kommunalt bidrag. Ärendet har hänvisats till kultur-och fritidsnämnden, som ska ta upp det på sitt nästa sammanträde.
Hur det går får vi se. I tjänstemannaförslaget till beslut föreslås dock att ansökan avslås.
Annan nämnd
Vad gäller Folkborgen som framtida nöjesplats måste, heter det i tjänstemannaskrivelsen, det hela betecknas som en verksamhet på kommersiell grund och därmed inte berättigad till kommunalt stöd.
Ungdomsverksamheten är självfallet positiv, men sättet att stödja sådan på går genom nämndens generella ungdomsbidrag. Möjligen kan saken också vara en fråga för barn-och ungdomsnämnden, som de sökande i så fall får vända sig till.