Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Syrianer kan bekosta minnesmärke

Syrianska intresseorganisationer kan tänka sig betala för ett minnesmonument i Norrköping, efter Seyfo, folkmordet för 100 år sedan.

Hoppas på monument.  Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) och fullmäktigeledamoten Said Nison (M) hoppas att det medborgarförslag, som Ibrahim Tekmens, till höger, lämnat om ett minnesmonument efter Seyfo, blir verklighet i Norrköping.

Hoppas på monument. Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) och fullmäktigeledamoten Said Nison (M) hoppas att det medborgarförslag, som Ibrahim Tekmens, till höger, lämnat om ett minnesmonument efter Seyfo, blir verklighet i Norrköping.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-01-22 15:55

Därmed har den här juridiskt känsliga frågan tagit en ny vändning och kanske därmed kommit närmare en lösning.

Det är nämligen så att ett liknande medborgarförslag i Södertälje, fått bakläxa och stoppats i länsrätten, precis som i Botkyrka, på grund av att kommunerna ställde upp som finansiärer.

Men nu hoppas moderaterna i Norrköping, att man hittat en väg framåt, genom att syrianska intresseorganisationer kan tänka sig att finansiera minnesmonumentet, bara man kan enas om en lämplig plats.

– För oss är det viktigt att uppförandet av ett minnesmärke inte stoppas av juridiska processer, på grund av att kommunen är finansiär, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M). Nu hoppas vi att vi hittat en väg framåt som ska möjliggöra minnesmärket och att den styrande kvartetten i fullmäktige är med på detta.

Hur ser ni på tekniska kontorets förslag, att placera minnesmärket nära Brunnssalongen på Himmelstalund?

– Om vi får tillstånd av kommunfullmäktige att uppföra ett minnesmonument efter Seyfo och själva stå för kostnaden, så vill vi ha en dialog med kommunen, om en lämplig plats, som både kommunen och vi tycker blir bra, säger kommunfullmäktigeledamoten Said Nison (M).

Är det ett bra förslag, att ni själva bekostar monumentet, tycker du?

– Jag är lite tudelad där, eftersom det bor cirka 10 000 assyrier och syrianer i Norrköping och vi betalar in mycket skattepengar varje år. Med tanke på det tycker jag nog att Norrköpings kommun i solidaritetens tecken kunde bekosta något som känns så viktigt för oss, som att få ett minnesmonument här i Norrköping, som minner om Seyfo.

– Men om det underlättar rent juridiskt för fullmäktige, att de enbart beslutar om en lämplig plats och vi sedan står för beslutet, så tycker jag det är ok, för jag vill inte att den ekonomiska frågan ska stoppa planerna på ett monoment. Inte minst med tanke på att kommunstyrelsen redan har bifallit det medborgarförslag som Claude Yousef och Ibrahim Tekmen hade lämnat in.

Kan ni tänka er att kommunen sätter upp och bekostar ett mer generellt minnesmonument för mänskliga rättigheter, med utgångspunkt för det här medborgarförslaget?

– Nej, säger Said Nison. Vi vill ha ett minnesmonument som enbart hedrar offren efter Seyfo.

Är det bråttom med ett beslut om ett eventuellt minnesmärke i Norrköping?

– Ja, det är det, säger Said Nison. Faktum är ju att det är exakt 100 år i år sedan förföljelsen och folkmordet av framförallt syrianer och assyrier. Så det är viktigt att vi får ett besked före 24 april, som vi valt som minnesdag.

Men skulle ni hinna få upp ett minnesmonument tills dess?

– Nej, om vi får en exakt minnesplats, kan vi sätta upp ett kors i år och sedan byta ut det mot ett minnesmonument i sten, så snart det står klart.

Redan nu på söndag, sker en första manifestation för att hedra de som förföljdes och mördades under Seyfo:

– Det blir ett fackeltåg från Stadsbiblioteket, som ett första arrangemang inför minnesdagen den 24 april, säger Said Nison.

Seyfo

Seyfo är benämningen på den systematiska och våldsamma förföljelsen av kristna folkgrupper i sydöstra Turkiet kring 1915.

I år är det 100 år sedan. Den 24 april har valts som minnesdag,

Seyfo betyder ”svärd”.

Sveriges riksdag erkände Seyfo som folkmord 2010.

Regeringen har inte officiellt tagit ställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om