Synskadade ratar nya gångpassager
NORRKÖPINGTrafikmiljön har försämrats för synskadade, hävdar Synskadades Riksförbund, SRF. - Gångpassager som ersätter de gamla övergångsställena innebär problem för oss synskadade eftersom de bygger på ögonkontakt mellan fotgängare och bilister, säger Elfon Björk, synskadad i Norrköping.
I går testade Synskadades Riksförbund i Norrköping andra trafikanters reaktion på deras vita käppar. De flesta bilister stannade och gav Stina Håkansson och Astrid Nilsson företräde när de skulle korsa Kristinagatan vid övergångsstället. Men en bilist höll hög fart och struntade i att stanna. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
De träffades vid Nya Torget och där fanns flera exempel på trafikfaror för synskadade. Vid Saluhallen stod cyklar och butiksskyltar mitt i gångstråket. Bilarna passerade övergångsstället vid Kristinagatan/Hospitalsgatan i hög fart. Trots lagen om väjningsplikt mot gående vid övergångsställen och trots att de vita käpparna syntes tydligt, så stannade inte alla bilister.
- Det här övergångsstället är värst i stan, säger Torbjörn Eriksson, ordförande i Synskadades Riksförbund i Norrköping.
SRF vill att den vita käppen ska bli en stoppsignal med samma status i lagen som trafiksignal eller polismans tecken. När en synskadad vill korsa en väg och tydligt visar sin käpp ska det innebära att övriga trafikanter tvingas stanna.
<b>Livsfarliga gångpassager</b>
De nya gångpassagerna som ersätter övergångsställen innebär en försämring för de synskadade. SRF beskriver dem som "livsfarliga för synskadade".
Astrid Nilsson är synskadad sedan barndomen och har alltid sin vita käpp med sig i trafiken. Det tycker hon att alla synskadade borde ha.
- Många skäms över den vita käppen och tycker att det är jobbigt psykiskt att ha den med sig. Men de flesta om ser den stannar.
<b>"Käppen är en trygghet"</b>
- Den vita käppen är en trygghet och det är viktigt att man använder den. Det är viktigt om det händer något, eftersom det är en försäkringsfråga. Men det rör inte enbart oss själva. Det är också ett sätt att visa andra människor att man är synskadad, säger hon.
Den vita käppen började användas av soldater i Frankrike som skadades i första världskriget. Den infördes sedan även i England och USA och har så småningom blivit en känd symbol för synskadade.
Synskadade får ta hjälp av hörseln i trafiken. Astrid Nilsson berättar att hon hör hur snabbt en bil närmar sig. Men cyklar kan komma tyst och i hög hastighet. Därför innebär cyklar på trottoaren och gemensamma cykel- och gångbanor problem.
- Jag är aldrig rädd i trafiken, men på vägen hit var jag nära att bli påkörd av en cyklist, säger Astrid.
- Det borde vara en nivåskillnad mellan cykel- och gångbanor. Det skulle underlätta för oss synskadade, säger Elfon Björk.