Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Synd" "Skandal" "Förödande"

Hotet att stänga Stadsmuseet river upp känslor.  - Det vore skandal. Vad vore Norrköping för stad om vi inte kan berätta stadens historia och överbringa ett arv till våra barn och barnbarn? säger Sven Trolldal, tidigare ordförande i Stadsmusei vänner.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2009-04-08 03:00
Det var i måndags som utredningen om Stadsmuseets framtid presenterades med anledning av museets akuta ekonomiska kris. Utredningen utmynnade i två alternativ, antingen utveckla verksamheten eller stänga museet helt för allmänheten och enbart vårda och förvalta samlingarna - ett scenario som nu får flera att reagera starkt. En symbol
- Det vore förödande, säger Inga-Lill Johansson från Stadsmusei Vänner.  Kunskapen om vår hembygd är viktig, framför allt för barn och ungdomar, men även för grupper som är nya i Norrköping. Stadsmuseet är så mycket mer än bara ett museum, det handlar om Norrköping som stad. - Det vore väldigt synd. Museet fyller sin plats, men jag tror att det kommer att lösa sig, säger Sara Classon, auktoriserad guide i Norrköping. - Någon måste berätta Norrköpings historia och hålla den levande. Sedan är det viktigt med oberoende för att museet ska behålla sin trovärdighet. Det är inte köpta och partiska utställningar museet behöver, säger Folkbladets tidigare kulturredaktör Brittmarie Engdahl. Mer pengar behövs
Alternativet som utredarna förordar handlar om att kunna vidareutveckla och profilera museets verksamhet bättre - men då bedöms museet behöva mellan 1,5-2 miljoner kronor mer i anslag per år. - Man läser om de hundratals miljoner kronor som kommunen lägger på idrottsarenor. Samtidigt skulle museet behöva en väldigt litet för sin överlevnad och utveckling. Det är en skev fördelning av resurserna, säger Sven Trolldal. Han har varit med och gestaltat hantverksutställningarna och berättar att han sett hur fascinerade barnen varit även av den fasta utställningsdel som vid olika tillfällen kritiserats. - De tycker det är ett litet äventyr att gå runt där. Man ser hur det uppstår samtal mellan föräldrar och barn. Det är så man vill att det ska vara. Museet ska skapa upplevelser som ger minnen, säger han. "Måste förnyas"
- Men om jag har försvarat den fasta utställningen är jag helt införstådd med att museum måste förnyas till innehåll och form. Samtidigt måste man värna om kärnan och museets mening - att skapa en brygga mellan förflutna, nuet och framtiden, säger han. I utredningen om framtiden föreslås till exempel en stadshistorisk basutställning, tydligare barnperspektiv och mer utåtriktad verksamhet, bland annat genom webben. Bland andra Föreningen Gamla Norrköping och Stadsmusei Vänner har deltagit i utredningen genom så kallade fokusgrupper och Inga-Lill Johansson från Stadsmusei Vänner är nöjd med att vänföreningen där har fått föra fram sina åsikter. - Det beror på vad våra medlemmar vill. Men naturligtvis kommer vi att diskutera frågan på vårt kommande möte den 22 april, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om