Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Symfoniorkestern tar saken i egna händer

NORRKÖPING
En orolig men stridslysten samling som är på hugget och som ber om uppskov.
Så är det med Norrköpings Symfoniorkester just nu.
- Vi trodde att saker höll på att ordna sig, men vi inser att vi måste själva gå ut och tala om hur det ligger till.
Det säger Symfoniorkesterns fackliga ombud.
De talar dels om 2 december då kommunstyrelsen förmodligen lägger förslag om minskat anslag, dels vill de berätta att Norrköping får mindre pengar än andra regionala orkestrar.
"Vi inser att vi själva måste gå ut och tala om hur det ligger till"

Lars Andersson närmast, talar om vad som kan hända om orkestern minskas. Övriga är fackordförande Ulf Eklöf, Tanja Orraryd, Lennart Falkebring och Fredrik Anderberg.
FOTO: JANNE FORSBY

Lars Andersson närmast, talar om vad som kan hända om orkestern minskas. Övriga är fackordförande Ulf Eklöf, Tanja Orraryd, Lennart Falkebring och Fredrik Anderberg. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-11-22 00:00
- Nu har vi med hjälp av projektpengar från EU arbetat fram en handlingsplan som skulle kunna gälla från 1 mars, säger fackordförande Ulf Eklöf. Den innebär att vi skulle bli en mer regional orkester med dubbelt så många konserter i Linköping som nu. Vi skulle också kunna hitta flera nya scener och öka samarbetet med andra organisationer till exempel de olika körerna. Vi har ju två stora konserthus i regionen och ingen i Östergötland skulle få längre än fem mil till en konsert. Förslagen är konkreta, men behöver ett par månader till på sig, alltså vara klart till 1 mars.

<b>Uppvaktning</b>
Det finns en styrelse och en direktör som arbetar för orkesterns överlevnad på sitt sätt. Igår genom att uppvakta kulturministern i Stockholm.
Här hemma inbjuds till presskonferens och visas på overhead med tydliga staplar att både Gävle, Örebro och Malmö och Göteborg får betydligt generösare statsbidrag.

<b>Norrköping lägst</b>
Norrköping ligger lägst med 23 procent av sin totala budget, jämför med Örebro som får 43 procent. Bland annat detta vill delegationen i Stockholm få en förklaring till. Det äskade extraanslaget på tre miljoner från statsbudgeten blev det inget med.
Det omedelbara hotet är att staten kommer att dra ner sitt bidrag i samma storleksordning som kommunen. Det skulle bli ett minus på 19 procent. Andra bidragsgivare, landstinget och Linköpings kommun, har just lovat att deras bidrag för 2003 ska ligga fast, inga fler överraskningar där.
- Det handlar om kvalité, säger Ulf Eklöf. Det går inte att spela vissa verk utan att vara full orkester. En inskränkning skulle innebära att vi får svårare att få gästdirigenter och solister, att köpa musiker till vissa evenemang är väldigt dyrt och några sådana pengar kommer vi ju inte att ha. Det blir som en nedåtgående spiral. Tråkigare jobb, de bästa slutar, inga erbjudande om skivinspelningar, svårt att rekytera folk, en smalare repertoar.
Orkestern hr nu en omsättning på 56 miljoner där andelen bidrag är 49,4 miljoner. Norrköpings kommun står, idag, för 26.5 miljoner.
Det förslag kommunstyrelsens lämnar den 2 december ska klubbas i fullmäktige 19 december.
Fotnot: Gårdagens uppvaktning på kulturdepartementet gav ett snabbt och lugnande besked. Staten kommer inte att skära ner sitt bidrag för 2003 även om kommunen gör det. Bidraget är på 17 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!