Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Symfoniorkestern bantar ? men behåller sin profil

NORRKÖPING
Symfoniorkesterns VD Hans Barksjö räknar, trots sparkraven, med att kunna hålla ungefär samma slags repertoar säsongen 2003-04 som nu.
Men tjänster kommer att vakantsättas, i väntan på att bidragen kanske ökar igen - som en följd av regionaliseringen.
Några kärva år förestår. På lite sikt har Hans Barksjö dock gott hopp om att kunna reda upp det här.

Norrköping2003-03-07 00:00
Mbl-förhandlingar med facken (Sveriges Yrkesmusikers förbund och Handelstjänstemannförbundet) ska hållas de närmaste veckorna. Barksjö vill inte ge några detaljer men sticker inte under stol med att det måste bli vissa minskningar inom både orkester och administration.
Men under alla förhållanden dröjer det innan uppsägningar får genomslag. Musikerna har kontrakt, och de har sex månaders uppsägningstid.
Årets sparbeting uppgår till 3 milj kr. Norrköpings kommun minskade sitt anslag med 5 milj kr, medan Linköping och landstinget plussade på vardera en miljon.
Hans Barksjö räknar med, att man kunna klara en god del av dessa tre miljoner genom att vakanthålla tjänster.
Trots det ska inte repertoaren behöva påverkas i någon högre grad. De allra flesta verk går alldeles utmärkt spela även med en något bantad orkester.
- Sedan får vi fundera om vi kan klara även Mahler, Bruckner med flera med den här mindre stråkstyrkan.

<b>Profilen klaras</b>
Den nedskärning, som blir nödvändig, kommer - konstaterar Barksjö med lättnad - i varje fall inte att behöva gå ut över orkesterns profil.
- Men om kulturrådet hade dragit bort säg tre miljoner, då hade vi fått ta bort 15-20 musiker och det hade inneburit en total omprofilering. Då hade det fått bli mer wienklassiskt eller nåt sånt.
Nästa år blir kärvt, det är ofrånkomligt eftersom nedskärningarna då slår igenom under hela året. Men det är då bara att hoppas, att övervintringen inte blir alltför långvarig och att de tjänster som hålls vakanta vartefter kan återbesättas.

<b>Hoppet kvar</b>
För alltjämt står ju hoppet till, att hela länet (genom Östsam) ska ta över mer av det kostsamma ansvaret för orkestern från Norrköpings kommun. Fast det där kommer att ta sin tid, och måste ses på viss sikt.
Men Barksjö talar alltså klart och tydligt om att det handlar om vakanssätta tjänster, inte att dra in dem. Och det är ju lite skillnad.
Den senare tidens lokala debatt om att Symfoniorkestern, med sin närvaro i Louis de Geer, skulle blockera för konferenser o dyl tycker Hans Barksjö är mycket olycklig. Den är också missvisande.
- Vi vet ju att konferens- och hotellmarknaden är vikande i hela Sverige. Och här i Norrköping är det då några, som skyller den saken på Symfoniorkestern. Det är ju fullständigt barockt.

<b>Flyttar redan</b>
Barksjö understryker att man från orkesterns sida samverkar med Destination Norrköping. Då och då flyttar orkestern, redan i dag, över till repetitionslokaler i Renströmmen när så krävs.
Men där är sämre lokaler att spela i, till vilket då också kommer allt det extra arbetet med att frakta tunga och otympliga instrument mellan Louis de Geer och Renströmmen.
- En symfoniorkester flyttas faktiskt inte så lätt. Det går åt en lastbil, säger Hans Barksjö.
- Vi har verkligen varit flexibla. Och visst, vi kan bli det ännu mer. Men att ha Renströmmen som permanent repetitionslokal, nej det går inte. Orkestern har en legitim rätt till riktiga repetions- och konsertlokaler.

<b>Lunchmusik</b>
Till Renströmmen bar det av senast i tisdags, då lunchgästerna kunde njuta av stråkdragen från den närbelägna repetitionslokalen - samtidigt som dagens rätt just denna dag råkade vara en... fisksymfoni.
Som, för övrigt, var jättegod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om