Symfoniker på träningsläger
NORRKÖPINGTräningsläger kallar symfoniorkestern tre seminariedagar när tre musiker/dirigenter/pedagoger är gäster och övningarna blir intensiva och givande. Allt för att det ska låta så bra som möjligt när säsongen startar om två veckor.
Att det är kul att musicera vittnar det här gänget om. Andreas Blau från Berlinfilharmonin roar sig med SON-musikerna Anders Bleckman, Annica de Val och Carolina Grinne. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Gästerna är Jay Friedman som är solotrombonist i Chicago Symphony Orchestra, Andreas Blau som är soloflöjtist i Berlinfilharmonin och Mats Rondin, också han cellist och välkänd både för Symfonikerna och för publiken i Norrköping. Både som solist och som dirigent.
Under de här dagarna får träblåsarna träna tillsammans, stråkarna för sig och brasset för sig. Tanken är inspirera och utveckla musikerna. Alla lärarna uttrycker sin beundran för den här orkestern.
<b>Stor öppenhet</b>
- Det är fantastiskt att möta den här öppenheten, säger Andreas Blau. Det är inte vanligt i andra länder. Musikerna suger åt sig av det jag kan ge. Och det känns att vi gör framsteg.
En annan nationell skillnad de talar om är en "nordisk ton" som handlar om att orkestern är mer av samlad grupp, mer ensemble än i till exempel USA där många vill göra soloinsatser och utmärka sig i sin grupp.
- Det var annorlunda förr med diktatoriska dirigenter som inte brydde sig om om någon gillade dom eller ej, säger Andreas Blau. Det kan blir lite för demokratiskt ibland, det kommer nog aldrig någon mer Karajan.
<b>Stämningen viktig</b>
- Fast det måste finnas en bra stämning, det är viktigt för spelet att vi kommer ihåg att det ska vara roligt att musicera, påminner Mats Rondin.
Jay Friedman som var hos Göteborgssymfonikerna förra veckan säger att han sa då som nu att han inte vill försöka få orkestern att låta som den i Chicago.
- Men alla lyssnar mer till en tillfällig gäst än till den person de träffar varje dag, säger han.
- Här gick det en väldigt kort stund då vi kände oss för med varann, säger Andreas. Sen var det full fart och vi jobbade jättebra tillsammans, alla var så mottagliga, så "openminded".
- Det blev ju en ren vitamininjektion, ett lyft, avslutar Niklas Veltman.
Utbildningsdagarna är möjliga att genomföra med hjälp av EU-pengar i något som heter Växtkraft, mål 4.