Sydkraft fortsätter förvara aska i bergrummen
Sydkraft kommer fortsätta att förvara sin avfallsaska i bergrummen ute på Händelö - så fort experter lyckats lösa hur den explosiva vätgasen kan drivas av ovanför jord. Det kan dröja ett år.
Den drevs ut med ventilering och vattenutblandning.
- Värdena sjunker varje dag. De är i närheten av noll nu, berättar Romel Makdessi, miljöcontroller på Sydkraft.
Förstklassig deponi
Ända sedan orsaken hittades har askan transporterats till Sydkraft Sakabs anläggning utanför Kumla. Där förvaras den i så kallad förstaklassens deponi som är konstruerad enligt de nya svenska kraven som bygger på EU:s deponeringsdirektiv.
Men den lösningen kommer bara vara tillfällig.
Sydkraft räknar med att kunna gå tillbaka till förvaring i de tomma bergrum, före detta oljedepåer, som pågått de senaste åren.
- Vi planerar att gå vidare med att lagra askan där. Men först ska vi utreda hur vi kan driva av vätgasen ovan jord. På något sätt måste vi säkerställa att processen sker innan vi skickar ned askan i bergrummen, konstaterar Romel Makdessi.
Sydkraft har därför tagit hjälp av Statens Geotekniska Institut, SGI och SPF, Svenska Provnings- och Forskningsinstitutet, för att hitta ett vettigt sätt att lösa den delen.
- Det kan ta någonstans från åtta till tolv månader och först därefter kan vi planera för att skapa en blandningsstation där processen kan ske, förklarar Romel Makdessi.
Utredningsarbete pågår
Just nu pågår också ett intensivt utredningsarbete på olika håll, med bland försäkringsbolag och miljöskyddsinspektionen, för att klargöra vems ansvaret för explosionerna var.
Först när det arbetet är färdigt och presenterat tänker Sydkrafts ledning avslöja hur mycket de fördyrade värmeleveranskostnaderna kostat företaget.
Lägg därtill att Sydkraft sedan också ska reparera skadorna nere i de utrymmen där explosionerna gjorde mest skada så är det inte särskilt svårt att räkna hur miljonerna kommer att ryka...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!