Sydkraft för anteckningar om kunderna
NORRKÖPING"Kunden är svårkommunicerad", skrevs om en kund i Sydkrafts kundregister i går. Noteringen är kränkande och är ett övertramp av Sydkraft, anser kunden.
Varje gång du ringer till Sydkrafts kundtjänst förs anteckningar om dig och samtalsämnet i företagets kundregister. Registret är tillgängligt för vem som helst på Sydkrafts kundtjänst i Norrköping.
Sydkraft motiverar noteringarna med att det är ett sätt att underlätta relationerna till kunderna.
- Det är lite positivt för kunden också. Med noteringarna slipper kunden rabbla sin historia en gång till. Men självklart får man inte skriva något negativt om våra kunder, säger Margareta Malmberg.
- Vissa kunder är det svårt kommunicera med och med den informationen vet den nye kundkommunikatören att det gäller att förklara på ett enkelt sätt, säger hon.
Enligt personuppgiftslagen får företag föra minnesanteckningar om kunder i register. Men uppgifterna måste vara korrekta och relevanta i förhållande till ändamålet.
<B>? Folkbladet: Får företag skriva i ett register att en kund är "svårkommunicerad"?</B>
- Det gränsar till att vara värdering om en person. Det är svårt säga om en värdering är korrekt och sann, säger Channa Torslund, pressekreterare, Datainspektionen i Stockholm.
- Lagen har inte prövats på en deltaljnivå att man kan säga vilka uttryck som får man användas. Men man kan säga så mycket som att det ska vara korrekt. Och någonstans finns naturligtvis en gräns, man inte kan uttrycka sig hur som helst, säger Channa Torslund.
Tanken med lagen är att den som är personuppgiftsansvarig, i det här fallet Sydkraft, gör en bedömning av vad som faller inom lagen.
- Sedan kan bli så att vi får ett klagomål och tittar på om företaget tolkat lagen på rätt sätt, säger Channa Torslund.
Sydkraft har upprättat interna förhållningsregler för hur noteringarna bör skrivas.
- Det vi skriver måste vara klart och tydligt och neutralt, säger Margareta Malmberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!