Sydkraft får kritik för bränning av avloppsslam
NORRKÖPINGNaturvårdsverket har överklagat Sydkraft-NME:s tillstånd att bränna avloppsslam till Miljööverdomstolen. Ingen annan kommun har tidigare fått tillstånd att bränna så mycket slam. Utan att rena det från fosforn dessutom. - Vi anser beslutet är alldeles för oklart. Det måste nu utredas och klarläggas av en högre instans, säger Simon Lundeberg, avfallsexpert vid Naturvårdsverket.
- Det fungerade mycket bra för oss att göra det tidigare, men LRF sa stopp när ett larm kom om att bromerade flamskyddsmedel spreds genom det. Vi tvingades då söka alternativ och fick tillstånd från miljödomstolen i Växjö att bränna 40 000 ton slam om året, säger Anders Östlund, chef för värmeproduktionen vid Sydkraft-NME.
<B>Ett alternativ</B>
Han betonar att det endast handlar om ett alternativ och inte är huvudlösningen på problemet.
- Just nu har vi ett projekt på gång där vi täcker in Härbrotippen med avloppsslam. Men det projektet är tidsbegränsat.
Enligt Naturvårdsverket är miljödomstolens beslut onyanserat och kan tolkas på flera olika sätt. För att få fram en generell tolkning har man lämnat in en överklagan. Dessutom har verket även reagerat på att det inte krävs att fosforn utvinns ur det slam som ska förbrännas.
- Ett antal kommuner och företag har vid olika miljödomstolar ansökt om slamförbränning det senaste året. Samtliga har fått svaret att de inte får förbränna om de inte utvinner fosforn, säge Simon Lundeberg.
- Norrköping är det första fallet där miljödomstolen gick på en annan linje. Det måste redas ut av Miljööverdomstolen.
<B>Testprojekt</B>
Enligt Anders Östlund, är det idag inte tekniskt möjligt att utvinna fosforn. Men Simon Lundeberg säger att det visst finns möjligheter. Både i Malmö och Falun startar i dagarna testprojekt med två olika sorters anläggningar som ska klara detta.
Simon Lundeberg ser även en fara i att kommunernas förebyggande arbete med att se till att giftiga kemikalier inte alls hamnar i avloppet kan hämmas genom tillståndet.
- Ska det ändå brännas upp bryr man sig inte så mycket om vad som finns där. Men askan läggs sedan på deponi och ämnena sprids, säger han.
Slammet från Norrköping är godkänt enligt alla de gränsvärden som satts upp från Naturvårdsverket. Ändå vill LRF inte längre ha det på åkrarna.
- Avloppsslammet är något vi människor lämnar efter oss och det måste tas om hand på något sätt, säger Anders Östlund:
- Att i stället lägga det på deponi, vilket de flesta väljer att göra är inte är ett dugg bättre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!