Sydafrika i dagarna två
Tvådagarsseminariet om Sverige och Sydafrika inleddes på fredagen med bland andra nya utrikesministern Laila Freivalds. Som betecknade relationerna mellan de båda länderna som ett gyllene kapitel i de internationella relationernas historia.
Utrikesminister Laila Freivalds kom till Sydafrikaseminariet direkt från en resa i Afrika. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Febe Potgieter från regerande, och helt dominerande, partiet ANC (Nelson Mandelas parti) gav en bild av utvecklingen i Sydafrika på senare år som i varje fall inte var särskilt självkritisk. Siffror om framsteg när det gäller tillväxt, elförsörjning, levnadsstandard m m redovisades. I hastigt förbigående nämndes att arbetslösheten ligger på 47 (!) procent, för folk under 30 år 57 procent. Aids-katastrofen i Sydafrika nämndes i en bisats. Potgieter omtalade att enligt prognoserna bör ANC få 64-68 procent av rösterna i valet nästa år.
Just hemma
Utrikesminister Laila Freivalds var just återkommen från en rundresa i Afrika. Trots alla de pågående inbördeskrigen var hon optimistisk om fredens möjligheter.
Afrikanska ledare hade, sa hon, blivit medvetna om att fred handlar om mer än eldupphör och allmänna val. Det krävs också sådant som mänskliga rättigheter, reformer, rätt för flyktingar att återvända. Den regionala fredsprocess, som afrikanska länder själva driver, artar sig bra i Sudan. Enligt Laila Freivalds, som hoppades att den lyckliga utvecklingen härnäst ska nå även Somalia.
De afrikanska ledare hon träffat hade varit mycket oroliga dels över utvidgningen av EU med dess tullmurar mot tredje världen, dels över att Irakkriget med efterspel kan komma att placera Afrikas länder än mer i skuggan.
Få sälja fritt
Freivalds kritiserade USA/EU:s handelspolitik och tullmurar. Dock anser i varje fall Sverige, att de afrikanska länderna fritt ska få sälja t ex sin bomull på världsmarknaden.
På lördagen gästas seminariet av bland andra Lisbet Palme. Arrangörer är Olof Palmes Internationella Centrum, Nordiska Afrikainstitutet, LO-TCO Biståndsnämnd och Tema Etnicitet. Seminariet hålls på Arbetets museum.