Swing it, Kingis
- Gubben är seg, konstaterar huvudpersonen själv. Stroken i somras var nära att knäcka Kingis. Sakta men säkert är han och kroppen på väg tillbaka. På tisdag fyller Lennart Lindskog, som han heter, 80 år.
Den här kontrabasen köpte Kingis av sin lärare Hille Johansson på 1950-talet. Instrumentet kostade 1 500 kronor. Det var mycket pengar på den tiden. Foto: Anita Kjellberg
Foto:
Smeknamnet Kingis fick han av sin lagledare i brottning. Gänget från Högalund var på besök i Stockholm och träffade en imponerande brottare från Amerika som kallade sig för King Kong. Efter det besöket blev Lennart Kingis.
Han är född och uppvuxen i Norrköping, på Sandbygatan 8 i Marielund. Här bodde mamma och han, tillsammans med mormor och morfar. Mamman dog tidigt, så det var morföräldrarna som fick se honom ta sina första, stapplande steg som musikant.
- Jag är utbildad snickare men tillsammans med en fotbollskompis från Hagahöjden bestämde vi oss för att lära oss spela gitarr.
Privatlektioner
Gitarren byttes så småningom ut mot en kontrabas. Kingis sökte själv upp första basisten Hille Johansson hos symfonikerna för att be om lektioner.
- Jag minns att han tittade på mina fingrar och sedan sade han att jag nog skulle fortsätta som snickare.
Men Kingis gav sig inte. Det blev privatlektioner i kontrabas på kvällarna under två års tid och snickrande på dagtid. 1956 beslöt sig Kingis för att satsa helhjärtat på musiken. Han sade adjöss till tillvaron som snickare och blev så småningom orkesterledare.
Musikerna i orkestern var utbildade, skolade, konstaterar Kingis. Killarna rekryterades från orkesterföreningen och ur musikkåren på F13. De var fokuserade på sin uppgift och klarade av att lära sig tio nya låtar på en halvtimme berättar Kingis.
Orkesterledare
Under 1950- och1960-talen var Kingis orkesterledare för storband av olika storlek. Det var dansmusik som gällde.
- Nu i efterhand tycker jag att jag lade av med storband för tidigt. Redan 1970 hade jag börjat att jobba med mindre band.
I tolv års tid drev han Strömsholmen och sedan Esterön under 14 år. Just Esterön är ett sår som aldrig läker avslöjar Kingis.
Tillsammans med några företagare hade Kingis stora planer för området men kommunen sjabblade bort chansen anser Kingis.
Nybildad musikfond
Båten Saga Lejon har blivit något av Kingis hemmaplan. Här firar han också sin 80-årsfest på tisdag med öppet hus. Men istället för blommor och presenter vill han ha bidrag till sin nybildade musikfond, vars syfte är att uppmuntra unga människor att börja med dragspel och kontrabas. En tanke som han också har är att samla äldre musikanter till träffar.
Gubbstruttarna
Välkända musikgrupper som Kingis har startat och spelat i är Bälgadraget och nu senast Gubbstruttarna. Efter stroken kan han inte spela längre än i 30 minuter. Vänster kroppshalva är förlamad. Men Kingis har gett sig sjutton på att komma tillbaka. Under återhämtningen har han tillbringat mycket tid i särbons lägenhet i Kneippen men han längtar ut till Sankt Anna. Här hyr han en bondgård. Sällskapsmänniskan och gamängen tycker om att vara i fred ibland. Han gillar också att ta sig en tur ut till snickarboden.
Kingis liv har dominerats av musik. Varför kan han inte svara på.
- Det har bara rullat på. Men jag har aldrig kallat mig för musiker, eftersom jag inte är utbildad till det. Jag är musikant.
Namn: Lennart "Kingis" Lindskog
Familj: Särbo, en dotter och barnbarn
Aktuell: Fyller 80 år på tisdag 30/1
Favoritmelodi: New York.. New York med Frank Sinatra
Familj: Särbo, en dotter och barnbarn
Aktuell: Fyller 80 år på tisdag 30/1
Favoritmelodi: New York.. New York med Frank Sinatra
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!