Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Swimpower Sweden kämpar för sin överlevnad

Föreningen Swimpower Sweden har haft mellan fem och tio procent av tiderna i Centralbadets bassänger sen de startade. Nu vill kommunen minska tiderna för föreningen. "Det kan vara så att vi inte existerar nästa år", säger Olga Kosovskaya, en av grundarna.

Olga Kosovskaya, en av grundarna till Swimpower Sweden, menar att en förening inte ska ha monopol på banorna. "Simningen kommer aldrig att utvecklas då".

Olga Kosovskaya, en av grundarna till Swimpower Sweden, menar att en förening inte ska ha monopol på banorna. "Simningen kommer aldrig att utvecklas då".

Foto: Privat

Norrköping2023-10-26 08:00

Swimpower Sweden startades 2021och har precis som NKK simskoleverksamhet, motionssim och träningsverksamhet.

Varför behövs det två simföreningar i Norrköping?

– Vi har ett lite annorlunda tänk och sätt att se på simningen. Vi har inte haft problem med att få medlemmar till klubben vilket är en indikation på att det behövs en annan typ av förening med en annan miljö och kultur, och det ger människor möjlighet att välja, säger Olga Kosovskaya.

Hon menar att i en stor stad som Norrköping ska inte en klubb ha monopol på bassängtiderna.

– En viss konkurrens höjer alltid kvaliteten för båda föreningarna. 

Dock har det lett till en kamp om tid i bassängerna och det är Olga Kosovskaya den första att skriva under på.

– Vi har jättestora problem. Vi har cirka 500 medlemmar och det är kanske en tredjedel av vad NKK har. Men procentuellt pendlar vi mellan fem och tio procent av tiderna i bassängerna. 

Nu vill kommunen kapa tiderna ytterligare, vilket äventyrar föreningens existens.

– Vi har pendlat i några år nu och det är inte långsiktigt hållbart, vi kan inte planera något överhuvudtaget.

– Fem procent i bassängen gör ingen skillnad för NKK, men för oss är det skillnaden mellan liv och död, säger Olga Kosovskaya.

Medan NKK tycker att kommunen inte borde ha släppt in en ny förening när vattenytan inte är tillräcklig för två, menar Olga Kosovskaya att det handlar om demokrati och att tiderna ska fördelas rättvist.

– Kommunen måste vara rakryggad och erbjuda all medborgare som simmar en plats på Centralbadet, det gäller medborgare i båda föreningarna och andra medborgare. Alla måste ha tillgång till bassänger. 

– Det kan inte vara monopol, att så här har vi gjort i 100 år och då fortsätter vi så. Simningen kommer aldrig att utvecklas då.

På ett plan är hon dock rörande överens med NKK. Norrköping behöver mer vattenyta. 

– Det är ganska akut. Just nu är det föreningar som erövrar simhallen och det gör att allmänheten slutar gå dit för det är för trångt. Det är bra att föreningarna prioriteras, men alla vill inte gå i en förening och träna och då ska man ändå kunna få en bana att simma på.

En helt ny simhall tror hon inte är aktuellt med tanke på hur dyrt det skulle bli, utan förespråkar att Centralbadet byggs till med en 50-metersbassäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!