Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Swartz skriver släkthistoria

Nu ska en stor del av Norrköpings historia sättas på pränt då en bok om släkten Swartz ska skrivas. Detta av ingen mindre än en Swartzare själv.  - Jag ska skriva en ärlig bok och det blir även en del mindre ljusa kapitel, säger Bertil Swartz, ättling och författare.

Bertil Swartz, ättling och författare till boken om släkten Swartz, vid valvet in till Swartziska palatset vid Knäppingsborg.

Bertil Swartz, ättling och författare till boken om släkten Swartz, vid valvet in till Swartziska palatset vid Knäppingsborg.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-06-11 03:00
Släkten Swartz har haft stor betydelse för Norrköping både vad det gäller företagsamhet, stadsmiljö, konst och institutioner. Bland annat är det medlemmar ur släkten som varit drivande i att vi fick våra promenader, S:t Olai kyrka, Spången, Stadshuset och Konstmuseet. - Väldigt mycket av det som vi norrköpingsbor är stolta över har en koppling till släkten Swartz och därför är det viktigt att historian skrivs ned, säger Li Teske (s), fullmäktiges ordförande. Snusfabriken
Historien om Norrköping och släkten Swartz tar sin början med Petter Swartz som 1751 startade en snusfabrik i Norrköping där bland annat Röda lacket tillverkades. Snusfabriken kom senare att flyttas till Knäppingsborg som vid den tiden var en ö som omringades av Strömmen. Knäppingsborg är fortfarande en kännetecknande plats för släkten Swartz. Petter Swartz och ytterligare ett tiotal av släktens medlemmar som har haft betydelse för Norrköping går det att läsa om i den väntade boken. Personligt skriven
Som sonsonsonsonsonson (sex generationer) till Petter Swartz har Bertil Swartz som ambition att ge boken en personlig prägel. Historien sträcker sig från mitten av 1700-talet och 200 år framåt i tiden. - Så det kommer inte att handla om mig, säger Bertil Swartz och skrattar. Det var när han gick i pension som tanken på att skriva en bok om släkten dök upp. Han har tillgång till ett stort material från sitt föräldrahem som kommer att hjälpa honom att illustrera boken men främst fungera som underlag till texten. Bertil Swartz som tidigare verkat som journalist lovar att boken inte ska bli segläst. - Det ska inte bli någon tråkig doktorsavhandling, säger Bertil Swartz. Han ska också vara objektiv i sitt skrivande. - Jag tänker inte dra mig för att skriva något negativt bara för att det handlar om min släkt, säger han. Bokprojektet finansieras av Norrköpings kommun, Holmen Paper AB, Swedbank och Henry Ståhl Fastigheter AB. Förutom de PR-intressen som ligger bakom har var och ett av företagen andra anledningar till att stödja projektet. - Vi äger ett antal fastigheter som släkten Swartz ägt, ritat och bott i och vi vet allt om husen men inget om människorna som bodde i dem, säger Thomas Walden, marknadschef vid Henry Ståhl Fastigheter AB. Bertil Swartz berättar att John Swartz var med och grundade Norrköpings sparbank och samme man finansierade Holmens första pappersmaskin. Nu sticker Bertil Swartz norrut med husbilen för att få lugn och ro för skrivandet. Första kapitlet är redan skrivet, men det brinner i knutarna att få ihop resten av de drygt 280 sidorna då boken ska vara färdig och i handeln till jul.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om