Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svinvaccinet gav allvarlig sjukdom

En 25-årig kvinna och en 15-årig pojke från Östergötland misstänks ha drabbats av narkolepsi till följd av svininfluensavaccinet.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

NORRKÖPING2010-12-03 03:00
I augusti slog Läkemedelsverket larm om att ovanligt många fall av narkolepsi - eller sömnsjuka som det också kallas - rapporterats in i samband med massvaccineringen mot svininfluensan. Hittills har Läkemedelsverket fått in 57 biverkningsrapporter från sjukvården om misstänkt samband - varav två fall rapporterats i Östergötland. - Det är en tydlig ökning mot föregående år. Framförallt bland barn under 18 år, säger Charlotte Bergqvist, klinisk utredare på Läkemedelsverket.I de flesta fall handlar det om ungdomar mellan 12 och 16 år som en eller två månader efter vaccineringen drabbats av narkolepsi."Samband"
I en riksomfattande studie håller Läkemedelsverket just nu på och utreder det ökade antalet sjuka.- Vi studerar landstingens vårddatabaser och jämför dem med vaccinationsdatabaserna. På så vis ser vi hur många som insjuknat och om de gjort det före eller efter vaccinationen mot svininfluensan. Vi undersöker också om det finns ett samband mellan de som blivit sjuka i influensan eller någon annan infektionssjukdom, säger Charlotte Bergqvist.Liknande studier förekommer i flera europeiska länder. Bland annat Finland, Norge och Tyskland. I Finland har man dessutom stoppat vaccinationerna. - Märker vi att en stor del av de som insjuknat i narkolepsi vaccinerat sig kan vi ju anta att det finns en riskfaktor med vaccinet, säger Charlotte Bergqvist."Orsakas av vaccin"
Marie Bager är ordförande för Neurologiskt handikappades riksförbund i Norrköping. - Den senaste tiden har vi fått flera medlemmar med diagnostiserad narkolepsi där man tror att orsaken är vaccinet. Flera av dem är barn, säger hon.Marie Bager har en teori om att flera neurologiska sjukdomar kan orsakas av yttre faktorer som miljöföroreningar, tillsatsämnen i mat, mediciner och vaccinationer.- Jag har många gånger frågat mig: hur mycket vaccin tål vi av olika slag utan att de krockar någonstans. Men det finns ingen som tar tag i den frågan eller ens ifrågasätter hur vaccinen fungerar tillsammans, säger hon.
Vaccinet mot svininfluensan bygger på ett grundvaccin som kallas Pandemrix och framställs ur särskilda hönsägg där viruset har fått tillväxa. Sedan har virus extraherats ur äggen och renats till själva vaccinet som utgörs av små, "döda" delar av viruset. Varje hönsägg ger vaccin till fem personer. De små virusdelarna utgör s k antigener och när de injiceras i kroppen aktiveras kroppens immunförsvar. Vaccinet innehåller även adjuvanter, hjälpämnen som gör att immunförsvaret aktiveras bättre. Adjuvanter för svininfluensavaccinet är bla vitamin E. De rapporterade biverkningarna av Pandemrix är få och milda.När Immunförsvaret upptäcker viruspartiklarna börjar kroppen bilda antikroppar som matchar virusets (antigenets) utseende. Genom antikroppar känns olika icke kroppsegna substanser igen och immunförsvarets olika celler aktiveras och kan därefter angripa dem. När antikroppar biladats mot svininfluensan finns dessa kvar i blodet och när man nästa gång utsätts för viruset kan immunförsvaret direkt känna igen virusetoch snabbt hantera det utan att man insjuknar. En del vaccinerade insjuknar i en mild svininfluensa. Vaccinet mot svininfluensan är effektivt och upp mot 94% av alla vaccinerade får ett skydd. Det är minst lika bra som när man vaccinerar sig mot vanlig influensa. Skyddet kan räcka i ca 1 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om