Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sveriges största museum för brandkårsprylar i Simonstorp

SIMONSTORP
Sveriges största brandkårsmuseum börjar ta form - i Simonstorp! Den drygt 1.000 kvadratmeter stora före detta civilförsvarsförrådet, börjar alltmer fyllas med brandbilar, vattensprutor och massor av andra prylar.
- Vi siktar på att inviga museet under maj eller juni nästa år, säger eldsjälen Alf Nilsson.

I en av montrarna står den här handdrivna vattensprutan från 1880-talet som använts av Gränges i Finspång en gång i tiden. På sprutan finns en eldstad för att hålla vattnet varmt vintertid.
FOTO: HENRIK FLYGARE

I en av montrarna står den här handdrivna vattensprutan från 1880-talet som använts av Gränges i Finspång en gång i tiden. På sprutan finns en eldstad för att hålla vattnet varmt vintertid. FOTO: HENRIK FLYGARE

Foto:

Norrköping2001-08-21 00:00
Egentligen känns det nästan overkligt att komma in det gamla förrådet.
Från att ha varit ett anonymt förråd för civilförsvaret, börjar det alltmer förvandlas till ett museum för brandförsvarsmaterial genom tiderna.
- Dessutom ett levande museum, med brandsprutor som går att spruta vatten med och liknande anordningar, lovar Alf Nilsson som verkligen brinner för den här satsningen:

<b>Trångt tidigare</b>
- Det känns enormt tillfredsställande att få vara med att bygga upp det här museet, med prylar som stått trångt på brandstationen inne i Norrköping och saker som funnits i Stadsmuseets källare och som nu kommer upp i dagern igen. Så småningom kommer alla föremål att få sin identitet via skyltar för informera besökarna om det som finns härinne.
- Vi kommer också att bygga upp en fasad av vagnhallen samt en del av stallet i fullstorlek inne i museet från den gamla brandstationen på Trädgårdsgatan i Norrköping.

<b>Riktiga klenoder</b>
- Dessutom har vi fått och hoppas få många museiföremål, riktiga klenoder, från andra håll, bland en gammal brandbil, som använts i Norrköping men nu finns hos Volvo i Göteborg. Vidare har vi lyckats spåra en gammal brandbil från Norrköping som idag rullar i Danmark, men som jag hoppas få hit till museet i framtiden.
- Vidare ringer det folk till oss om brandmaterial de har hemma eller vet om och det är vi mycket tacksamma för. Får vi tipset åker vi ut och kollar om det är något för museets samlingar.
- Pengar är det stora problemet, men vi kämpar på olika sätt. Bland annat genom att skaffa sponsorer och sälja väggkalendrar med unika brandkårsbilder, söka pengar i fonder och vi kollar även om det finns EU-bidrag att söka, säger Alf Nilsson.
- Dessutom tänker vi så småningom starta Museets vänner, en förening där alla som vill får vara med och där medlemsintäkterna går till satsningar på museet.
- Jag kan också berätta att vi får stor hjälp av Norrköpingsföretaget Natur & Skog, som gör en ovärderlig arbetsinsats för att museet ska bli verklighet.
- Jag kan nämna att museihallen egentligen är på 1.000 kvadrat, men dels har civilförsvaret kvar en lite hörna och dels gör vi iordning en recondhall, en sorts verkstad, som vi styckat av från museidelen och där vi kan färdigställa och reparera nyanlända prylar, innan de plockas in i museet.
- Dessutom har vi skissat på ännu en nybyggnad, som ska innehålla cafeteria och en konferens- och filmsal för 50 personer.

<B>? Fyller ni verkligen alla 800 kvadratmeterna med prylar?</B>
- Skojar du? Vi har redan varenda kvadratmeter intecknad. Det finns vissa planer för ytterligare en museiutbyggnad, för hela tiden blir dagens fordon och utrustning museiföremål och behöver vartfter sin plats i museet,
- Redan i slutet av september kommer vi att bjuda in alla Simonstorpsbor till en visning av museet och där vi kommer att berätta om hela satsningen, säger Alf Nilsson.

<B>? När får övriga allmänheten tillträde till museet?</B>
- Efter invigningen nästa år kommer museet att vara öppet dagligen sommartid för besökare och vintertid öppet för grupper och då är givetvis alla människor välkomna att se på våra samlingar, som sträcker sig från 1870-talet och fram till våra dagar.
- För även dagens prylar blir ju vartefter historia och museala, fastslår Alf Nilsson.
- Jag kan nämna att kommunalrådet Jan-Olov Johnson redan varit här och sett på lokalerna, liksom förre stadsträdgårdsmästaren Stig Hellerström kommer att vara oss behjälplig med utformningen sittplatser och växtlighet i den vackra omgivningen runt museet. Och givetvis är turistchefen Reidar Svedahl informerad.
Museet drivs av Museiföreningen hos Norrköpings Brandförsvar och ordförande är nuvarande brandchefen Bertil Wildt-Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om