Sverige förändrar integrationspolitiken
NORRKÖPING- Det är dags att ändra integrationspolitiken. Vi måste tidigare slussa ut i arbetslivet, inte vänta ett par år eller längre.Det sade statsrådet Mona Sahlin vid en presskonferens på FN:s konferens om flyktingars integration på Vildmarkshotellet.Sahlin hänvisade till USA och Canada.
Mona Sahlin tycker det är dags att förändra svensk integrationspolitik. Invandrarna måste snabbare komma ut i arbetslivet. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Flyktingarna tillhör ofta kategorier som behövs på arbetsmarknaden. De kan kanske lära sig svenska samtidigt som de arbetar. Vi har ett regelsystem som vi måste ändra en del för att få ut flyktingarna i arbetslivet. Vi är vana vid ordning och reda i Sverige, vill inte gärna låta något gå utanför fastställda mallar.
<b>Frivilligt arbete</b>
Mona Sahlin pekade på att frivilligorganisationer kan göra en insats.
- På gott och ont ska allt vara statligt reglerat hos oss. Det anses fult att frivilligorganisationer medverkar och gör insatser utan att ta betalt. Jag tror vi måste förändra tankesättet och som i många andra länder låta frivilligorganisationer delta i integrationsarbetet. På arbetsplatserna kan facket göra stora insatser, om nu facket ska räknas som frivilligorganisation.
Mona Sahlin tycker att mottagarländerna kan göra tidigare introduktion i uppsamlingslägren, informera om Sverige och vad som sker här.
- Det är lättare med kvotflyktingar som kommer i grupp, svårare då flyktingar kommer ensamma. Om flyktingarna vet bättre i förväg vad som ska möta dem blir integrationen lättare.
<b>Tystad kritik</b>
När integrationsverket inrättades kom mycket kritik mot det nya verket som ansågs onödigt. Kritiken har nästan helt tystnat.
- I riksdagen kan fortfarande höras kritiska röster. Men om vi inte haft integationsverket hade vi ingen myndighet som kunnat ta hand om de här viktiga frågorna. Integrationsverket behövs.
I Europa arbetar länderna för ett gemensamt synsätt då det gäller att ta emot flyktingar.
- Det är på gott och ont, menar Mona Sahlin. Gott för att det kanske innebär att vi tar emot fler flyktingar och fördelar rättvist mellan länderna. Ont för att det finns en risk att vi blir hårdare och släpper in färre. I USA och Canada ser man flyktingar som en möjlighet att öka befolkningen. Vi behöver öka befolkningen även i Europa. Risken är att vi bara tar emot tekniker och läkare och utesluter människor som inte tillhör dessa elitgrupper.
<b>Snabbt i jobb</b>
Generaldirektör Andreas Carlgren på Integrationsverket understryker vikten av att flyktingar snabbt kommer i arbete.
- Vi måste se alla som människor, inte skilja på infödda och invandrare. Utanför Europa kommer flyktingar in i det nya landets vardagsliv efter ett halvår. I Europa har vi ansett att det behövs mycket lång tid för inträdet i det nya samhället. Vi måste förändra detta synsätt. I detta arbete måste samarbete ske med andra myndigheter som Arbetsmarknadsverket och Skolverket.
Carlgren påtalar att kvotflyktingar senare år oftast har utsatts för tortyr. Deras trauman måste bearbetas. Hela familjens situation måste behandlas.
En annan viktig del är att flyktingar tas med i arbetet att möta nya flyktingar.
- I Sverige har vi varit mycket dåliga på att ta vara på flyktingars kunskaper om att vara på flykt. En av våra primära uppgifter är att använda oss av flyktingarna. Detta sker i väldigt många andra länder.