"Sverige behöver en nationell trafikpolis"
- Sverige behöver få en nationell trafikpolis, som agerar likadant över hela landet.Det kräver Björn Eriksson, Östergötlands landshövding och före detta rikspolischef, i sin roll som ordförande för NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.
Inrätta en nationell trafikpolis, "trapo", föreslår Björn Eriksson, ordförande i Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Foto: Scanpix
Foto:
Och han gör det bland annat för att Sverige idag hamnar sist när det gäller trafikövervakningen om man jämför med övriga nordiska länder. Exempelvis rapporteras tre gånger så många trafikbrott i Danmark som i Sverige, trots att svenskarna gör 50 procent fler övervakningstimmar än danska trafikpolisen.
Ljusglimten
En liten ljusglimt är dock att Östergötland är näst bästa län i Sverige efter Halland på trafikövervakning.
- Och det sistnämnda vill jag honorera vår länspolisledning i Östergötland som jag anser gör en mycket bra satsning på trafikövervakande strategier i vårt län och den topplatsen har vi haft i flera år nu.
Sverige i stort
- Men som NTF-ordförande måste jag se till Sverige i stort och att vi kommer sist bland de nordiska länderna är inte acceptabelt, utan här måste det till en förbättring.
Enligt statistiken är den halländska polisen bäst i Sverige och är åtta gånger effektivare än Gävleborgstrafiken, när det gäller hur mång trafikbrott som rapporteras.
- Här tror vi inom NTF inte att det beror på att gävleborgarna är laglydigare eller att trafikpoliserna i Halland är skickligare, utan det handlar om att länspolisenheterna har olika syn på omfattningen och inriktningen av trafikövervakningen, menar Björn Eriksson.
- Och det tycker vi inte är bra, utan här måste vi försöka få fram en rikstäckande strategi, så att trafikövervakningen blir likadan över hela landet. För som det är idag är det ett problem för trafiksäkerheten. För risken finns att bilister löper större risker i trafiken i vissa län, om man tror att polisens övervakning har en effekt på trafiksäkerheten och så tror jag att det är.
- Dessutom vill jag att man ökar insatserna med hastighets- och nykterhetskontroller, som man gör i exempelvis Danmark, och även att vi börjar med en mer aktiv användning av våra automatiska hastighetskameror längs vägarna.