Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenskt vardagsliv för unga på schemat

Mänskliga rättigheter, könsstympning och sexualitet är ämnen som diskuteras i projektet "Mognad & livsutrymme" på Kungsgårdsskolans språkintroduktion.

Projekt. Mognad och livsutrymme, diskussioner som kurator Patricia Eriksson hela tiden för in  i språkintroduktionsklasserna.

Projekt. Mognad och livsutrymme, diskussioner som kurator Patricia Eriksson hela tiden för in i språkintroduktionsklasserna.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2016-03-15 06:30

Mognad & livsutrymme är ett stödmaterial för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och främja jämställdhet. Innehållet i undervisningen, är enligt länsstyrelsen i Östergötland som tagit fram materialet efter ett projekt, baserat på grundläggande värden som vårt samhälle är byggt på och med skolans uppdrag och värdegrund som utgångspunkt.

Patricia Eriksson, kurator på skolan sedan augusti, jobbar stenhårt med frågor som bland annat rör hederskultur, att få eleverna att förstå tjejers och killars rättigheter - och skyldigheter.

– I Sverige accepteras inte ett giftermål med någon som inte fyllt 18 år, här ska tjejer kunna gå i vilka kläder de vill , ett nej är ett nej. Det är sånt vi pratar om, men också hur ungdomar här i Sverige kan närma sig varandra. Det är inte alltid så lätt för en ung kille som är intresserad av en tjej att veta hur man gör här för att visa sitt intresse, närma sig och få kontakt, säger Patricia Eriksson.

Under eftermiddagen stod teater på schemat. Föreställningen "Själlösa nätter" efter en bok av Arkan Asaad, som handlar om rätten till ett eget liv, om skuld och straff, svek och kärlek, om den långa och svåra vägen till försoning, gavs på skolan.

I höst är det tänkt att Patricia Eriksson ska hålla i tjejgrupper, där tjejerna utan att distraheras av killar, ska kunna diskutera och prata om hur det är att vara ung i Sverige.

– Jag har ett fantastiskt jobb och eleverna är fantastiska. Det är inte bara jag som lär dem, de lär mig massor av saker hela tiden. Förut visste jag knappt var Afghanistan låg och jag visste inte så mycket om hur det är att vara ung i de länder som elever kommer ifrån.

Och hon skiljer sig från de flesta andra på skolan, något som hon gör till sin fördel.

– Jag säger bara som det är: jag är en blond svensk kvinna jag vet ingenting om ert liv, berätta för mig. Och det gör eleverna.

Under vårt samtal på skolan kommer fler och fler elever fram och pratar med oss. Nyfikna, elever som vill något med sina liv - och ett sug efter att få prata svenska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om