Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensksundsviken blir mer tillgänglig för handikappade

Naturreservatet Svensksundsviken på Vikbolandet ska få bättre skötsel och bli mer tillgängligt även för rörelsehindrade.
Det är en av insatserna i det nya naturvårdsprojektet BIRD, som kommer att kosta 36 miljoner kronor i Europa, varav sex miljoner i Östergötland och pågå under tre år.

Ska rustas upp. Svensksundsviken ska bli mer tillgängligt även för rörelsehindrade och få pengar till förbättrad skötsel via ett nytt EU-projekt.                                                        ARKIVFOTO: JANNE FORSBY

Ska rustas upp. Svensksundsviken ska bli mer tillgängligt även för rörelsehindrade och få pengar till förbättrad skötsel via ett nytt EU-projekt. ARKIVFOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-03-03 06:00
- Att göra naturen tillgänglig är en strävan vi har i allt vårt arbete och som vi kommer att arbeta med systematiskt, säger Sverker Kärrsgård, naturvårdschef på Länsstyrelsen i Östergötland, och tack vare den här satsningen på BIRD räknar vi med ett verkligt lyft för våra våtmarker och slättbandet mellan Vättern och Östersjön.
- Vi kommer också att producera en ny sevärdhetskarta över hela slättbandet i Östergötland, men den blir sista steget i det här projektet, eftersom vi först måste öka tillgängligheten till de naturvärden och kultursevärdheter som ska vara med på kartan.
Förutom Östergötland deltar Västra Götaland samt regioner i Finland, Estland, Lettland, Litauen och Tyskland i BIRD.

Inga pengar
Norrköpings kommun bidrar inte med några pengar, men däremot sponsorn Sparbanken ALFA och Länsstyrelsen, Östsvenska Turistrådet, samt Motala och Mjölby kommuner.
- Tillsammans bidrar de nämnda med tre miljoner och sedan hoppas vi få lika mycket av EU, säger Sverker Kärrsgård. Sanningen är att vi inte fått klartecken än från EU, men däremot ett underhandsbesked som var så pass positivt att vi redan nu är långt framme i planeringen av projektet.
- Den 4 juni tar EU beslut i frågan och får vi ett positivt beslut, kommer vi att köra igång hela projektet direkt efter semestern i höst. Vi kommer också att arbeta tillsammans med bland annat Turistrådet, angående naturturism och även med projektet "Upplev Östgötalandet" med aktiviteter som "Bo på lantgård" och där LRF är engagerat, säger Sverker Kärrsgård.
- I slättbandet bor flest invånare i länet och det är också hit de flesta turisterna kommer, säger länsrådet Magnus Holgersson. Här hoppas vi att BIRD ska innebära ett genombrott för naturturismen i Östergötland.

Andra regioner
När projektet är klart är det meningen att tillgängligheten till länets naturrreservat har ökat även för rörelsehindrade. Meningen är också att markägare och turismföretagare i länet och andra intressenter ska ha bra kunskap om natur- och kulturvärdena i våtmarkerna. De ska också kunna få erfarenheter från andra regioner och kunskap om bästa skötseln.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!