Sött och fruktigt, ja så smakar de första jordgubbarna på Ringstad Gård. I 14 år har familjen Axelsson odlat jordgubbar inomhus.
- Vi hoppas på att det blir omkring 20 ton jordgubbar härifrån, säger Eva Axelsson, jordgubbsodlare på gården.
Det var i fredags som jordgubbsförsäljningen började och hittills har det sålts ungefär 50 liter.
Just den här jordgubbssorten, Dar Select, trivs bäst inomhus där temperaturen håller sig omkring 22 grader. När det blir varmare öppnas växthustaket för att sänka värmen. Att odla gubbarna i växthus är ett helårsprojekt. I juli planteras plantorna och i september görs en liten skörd för att sedan låta gubbarna bli ompysslade fram till den stora skörden i maj. Sedan när skörden är över, i slutet av juni, börjar istället säsongen för "utomhusgubbarna".
- Jordgubbarna i landet kommer vara klara strax innan midsommar i år, säger Eva Axelsson. Sedan kommer självplockningen att börja strax efter midsommarhelgen.